Hindistan Uzay Araştırma Örgütü deneysel öncü aracın üçüncü kez test edilmesinin ardından yeniden kullanılabilir bir fırlatma aracı inşa etme niyetinin sinyallerini verdi. Hindistan Uzay Araştırma Örgütü (ISRO) tarafından geliştirilen ve RLV-LEX – Yeniden Kullanılabilir Fırlatma Aracı İniş Deneyi – olarak adlandırılan öncü araç NASA’nın emekli uzay mekiğine, Rusya’nın Buran yeniden kullanılabilir aracına ve ABD Hava Kuvvetleri’nin X-37B otonom uzay uçağına benziyor. Araç ilk olarak Nisan 2023’te, ardından Mart 2024’te tekrar uçtu.
Üçüncü uçuşunda araç yine bir helikopterden bırakıldı. Ancak bu kez rüzgarlar önceki uçuşlardan daha kuvvetliydi. ISRO’nun duyurusuna göre, iniş aracı inişe geçerken 500 metrelik bir rota ayarlaması yaptı. Bu kalibrasyon, aracın ikinci uçuşu için 150 metrelik kaymaya kıyasla oldukça büyük bir artış. Uçuş testinin ardından araç “pist merkez hattına hassas bir yatay iniş gerçekleştirdi”.
Duyuruda, “Bu aracın düşük kaldırma-sürükleme oranlı aerodinamik konfigürasyonu nedeniyle, iniş hızı ticari bir uçak için 260km/s ve tipik bir savaş uçağı için 280km/s ile karşılaştırıldığında 320km/s’yi aştı” denildi. Önce bir paraşüt, ardından da iniş takımı frenleri uçağı durdurdu. Otonom sistemler dümeni ve burun tekerleği direksiyon sistemini kontrol ederek aracın düz ve doğru bir şekilde inmesini sağladı.
Görevde ikinci test uçuşunda kullanılan aynı kanatlı gövde ve uçuş sistemleri kullanıldı ki bu da Hindistan’ın uzay programının yeniden kullanılabilir bir araç yaratabileceğini göstermesi açısından bir başka önemli başarı. ISRO’nun duyurusunda, başarılı inişin gelecekteki bir yörünge görevi için gereken uzmanlığı elde ettiği anlamına geldiği belirtilerek, ajansın artık “yörüngede yeniden kullanılabilir araç olan RLV-ORV’yi geliştirmeye başladığı” ifade edildi.
Hindistan uzay projelerine hız kesmeden devam ediyor
Hindistan’ın bir sonraki görevi Vyommitra olarak adlandırılıyor ve ülkenin Gaganyaan mürettebatlı görevini test etmek için bir ön fırlatma niteliği taşıyor. Vyommitra’nın bu yılın sonlarına doğru uçması beklenirken, Gaganyaan’ın 2025 yılında fırlatılması ve üç astronotu alçak Dünya yörüngesine taşıması planlanıyor.
Hindistan Uzay Araştırma Örgütü 1969 yılında kuruldu ve bugüne dek 125 uzay aracı görevine ek olarak 92 fırlatma görevi gerçekleştirdi. Özellikle Chandrayaan görev programı ile dikkatleri üzerine çeken Hindistan’ın Chandrayaan-3 mekiği 23 Ağustos 2023’te Ay’a başarıyla iniş yaparak Hindistan’ı Ay’ın güney kutup bölgesine bir uzay aracını başarıyla indiren ilk ülke ve Sovyetler Birliği, Amerika Birleşik Devletleri ve Çin’den sonra Ay’a yumuşak iniş yapan dördüncü ülke haline getirdi