Geleceğin enerji kaynağı olarak görülen hidrojeni depolamak, maliyetli ve bir o kadar da riskli bir işlem. Ancak İsviçreli bilim insanları geliştirdikleri yeni bir yöntemle bu soruna çözüm bulmuş olabilir. Zürih Federal Teknoloji Enstitüsü’ndeki (ETH Zürih) araştırmacılar, hidrojeni 10 kata kadar daha ucuz ve güvenli bir şekilde depolamayı başardı.
Hidrojen devrimi kapıda olabilir!
Ekip, doğada bol miktarda bulunan demirden faydalanarak hidrojeni sadece 6 milimetre kalınlığındaki çelik duvarlara sahip basit bir reaktörde depolayabiliyor. Sistemin temelinde ise demir paslanması prensibi yatıyor. 19. yüzyıldan beri bilinen buhar-demir işlemini kullanan araştırmacılar, hidrojeni 400 santigrat dereceye kadar ısıtılmış demir cevheriyle reaksiyona sokup su ve demir elde ediyor. Bu sırada açığa çıkan enerji de demirde depolanıyor.
Enerji ihtiyacının artığı kış aylarında ise reaktöre sıcak buhar verilerek işlem tersine çevriliyor. Paslanan demir tekrar orijinal haline dönerken depolanan hidrojen gazı açığa çıkıyor. Elde edilen hidrojen, elektrik üretimi veya diğer enerji ihtiyaçları için kullanılabiliyor.
Araçlardaki hidrojen yakıt tankı silaha dönüştü
Bu yeni yöntemin en büyük avantajı ise düşük maliyeti ve uygulamadaki kolaylığı. Doğada bolca bulunan demir kullanıldığı için sistemi büyütmek de oldukça kolay. Ayrıca, mevcut hidrojen depolama yöntemlerine göre çok daha güvenli olduğu belirtiliyor.
ETH Zürih’teki araştırmacılar, geliştirdikleri teknolojiyi test etmek için kampüste 3 adet reaktörden oluşan bir pilot tesis kurdu. 10 MWh hidrojen depolama kapasitesine sahip bu tesis, geri dönüşüm sırasında 4-6 MWh enerji üretebiliyor. Teknolojinin en büyük dezavantajı ise enerji kaybı. Dönüşüm sırasında enerjinin %60’a kadar bir kısmı kayboluyor.
Buna rağmen araştırmacılar, teknolojinin mevcut yöntemlerden 10 kat daha ucuz olması ve kolay ölçeklenebilir olması nedeniyle gelecek vaat ettiğine inanıyor. Hedefleri ise 2.000 metreküp hacimli reaktörlerle 4 GW hidrojen depolayabilen büyük ölçekli tesisler kurmak. Bu tesisler sayesinde yaz aylarında depolanan güneş enerjisi, kışın da kullanılabilir hale gelebilir.
Hidrojen enerjisi alanındaki bu çığır açıcı gelişme, daha temiz ve sürdürülebilir bir enerji geleceğine giden yolda önemli bir adım olarak görülüyor. Ucuz ve güvenli depolama sorununun aşılmasıyla birlikte hidrojen, geleceğin enerji dünyasının vazgeçilmez bir parçası haline gelebilir.