Sanayinin ve modern yaşamın gezegene zararlarını ölçen bilin insanları ilginç bir veriye ulaştı.
Mobil telefonların son 20 yılda yaygınlaşmasının çevreye nasıl bir etki bıraktığını araştıran bilim insanları, her yeni telefon satın aldığımızda dünyaya 100 yıllık bir etki bıraktığımızı tespit etti.
Karbon izi çok ağır
Ölçümlere göre her yeni telefonu üretmek için kullanılan enerji ve dünyaya yayılan karbon izi, o telefonu tam 100 yıl boyunca kullanmamız halinde dünyaya bırakacağımız karbon iziyle eşdeğer.
Sıradan bir kullanıcının ortalama 2 senede bir telefon yeni telefon satın aldığını düşünecek olursak, dünyadaki her telefon kullanıcısı, bir telefonu yaklaşık 1000 yıl boyunca çalıştırmış kadar karbon izi bırakmış durumda.
Bilim insanları bu soruna çözüm bulma içinse, sürekli yeni telefon satın almak yerine, pili zayıflayan telefona yeni pil satın alma çözümünün kullanıcı bilinci olarak yerleşmesi gerektiğini savunuyor. Öte yandan, mobil cihaz ve mobil teknolojiler üreticileri, telefon satın almayı daha sık hale getirmek için, teknolojiyi hızla yenileyerek, eski cihazların pil sorunu yaşamasalar bile güncel uygulamaları çalıştıramayacak duruma gelmesine neden oluyorlar ve bu da tüketicileri yeni telefon satın almak zorunda bırakıyor.
7 milyar insanın mobil cihazlar kullanmaya başladığı, cebimizden evimize, arabamıza, ofislerimize kadar her platformun ömrü hızla tükenen mobil cihazlarla işgal edildiği bir çağda yaşadığımızı düşünecek olursak, dünyanın kısa süre sonra dijital çöplüğe dönüşmemesi ve bu cihazların çevreye geri dönülemez bir zarar vermemesi için, otomobillerde veya enerji üretiminde olduğu gibi, dijital cihazların kullanımına ve geliştirilmesine dair yeni etik ve yasal kuralların gündeme gelmesi de söz konusu olabilir.