Site icon TechInside

Havadan su üretimi küreselleşiyor!

Havadan su üretimi

24 saatte havadan 500 litre su üreten Star Wars benzeri teknoloji küreselleşiyor. Havadan su çözümleri son derece ölçeklenebilirdir ve aynı zamanda yenilenebilir enerji üzerinde de çalışarak onları sürdürülebilirlik hedefleri açısından mükemmel kılıyor.

Havadan su üretimi için daha çok çalışma gerekli

Star Wars’tan ilham alan dünyanın dört bir yanındaki girişimciler, az nemli bölgelerde bile yok olan havadan temiz su elde edebilecek sistemler kuruyor. Bununla birlikte, girişimcilerin bu girişimlere dahil olduğunu hissederek, teknolojinin küresel tatlı su kıtlığını gidermek için çok pahalı olduğunu düşünüyoruz. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’ne göre dünya nüfusunun yarısı   ayda en az bir kez su kıtlığıyla karşı karşıya kalıyor. Gelecek yıl dünya çapında 1.8 milyar insanın mutlak su kıtlığı koşullarıyla karşı karşıya kalması bekleniyor.

Tuzdan arındırma tesisleri yardımcı olsa da, teknolojinin büyük ölçekte ve deniz suyuna erişim sağlanacak şekilde kullanılması gerekiyor. Bu, daha küçük nüfusa sahip bölgelerin veya uzak konumların su sorunlarını çözmek için yardıma ihtiyaç duymasına neden oluyor.  İklim değişikliğinin neden olduğu yoğun su baskını, mevcut su kaynaklarını da kirletebiliyor. Atmosferik su üretme teknolojisi bu durumda temiz ve güvenli su sağlanmasına yardımcı olabiliyor.

Havadan su üretmenin ardındaki prensip basittir. Havadaki nem, temiz su sağlamak için çıkarılabilen su buharının sonucudur. Bunu soğutma ve ısıtma olmak üzere iki farklı yöntem başarabilir. Soğutma yönteminde nemli hava, su buharının sıvı suya yoğunlaştığı çiğlenme noktasına kadar soğutulur. Isıtma yönteminde, havadaki nemi emmek için higroskopik bir malzeme kullanılır ve daha sonra bu malzeme ısıtılarak suyun serbest bırakılması sağlanıyor. Her iki teknolojinin de ölçeklendirilmesi kolaydır ve yenilenebilir enerjiyle çalıştırılabilirler; bu da onları uzak konumlarda ve yerel toplulukların ihtiyaçlarına göre kurulum için ideal kılıyor.

Kenya’da öğrenci olan Beth Koigi, 2016 yılında yaşanan kuraklığın ardından yakındaki nehirden temiz su elde edilmesine yardımcı olacak bir su arıtma çözümü aramaya başladı. Soğutma tabanlı hava-su jeneratörüne rastladı. Toplulukların temiz suya erişmesine yardımcı olmak için Majik Water’ı kurdu. Sivil toplum kuruluşlarıyla (STK’lar) birlikte çalışan Majik Water, artık haneler, hastaneler ve topluluklar için ölçeklenebilir çözümler sunuyor. En büyük tesisi 24 saatte 500 litre su üretebilmekte.

Exit mobile version