Techinside Google News
Techinside Google News

Havadaki karbondioksitten yüzde 96 verimle katı yakıt üretildi!

MIT kimyagerlerinin geliştirdiği yeni bir yöntemle, karbondioksiti düşük basınçta sodyum format tuzlarına dönüştürülebiliyor.
- Advertisement -

Günümüzde enerji depolama sorununa çözüm arayışlarına hız kazandıran Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) kimyagerleri, havadan karbondioksit yakalayarak yüksek verimlilikle katı bir yakıt elde etmeyi başardı. Bu yenilikçi yakıt türü, özel bir yakıt hücresi kullanılarak elektrik ve ısı üreterek enerji tüketimine olanak tanıyor.

Enerji depolama konusundaki zorluklar, özellikle güneş enerjisine bağlı sistemlerin kış aylarındaki performansını etkilemekte. MIT’in geliştirdiği yöntem, havadan yakalanan karbondioksiti oda sıcaklığında ve düşük atmosfer basıncında işleyerek %96’ya varan verimlilikle format tuzlarına dönüştürme yeteneği sunuyor. Elde edilen tuz kristalleri, istenilen süre boyunca saklanabiliyor ve özellikle Avrupa’da değişen elektrik fiyatlarına bağlı olarak avantaj sağlayabiliyor.

Bu enerji, suyla karıştırılarak bir yakıt hücresine yönlendirildiğinde elektrik ve ısı üretiyor. Bu, ev büyüklüğündeki bir yakıt hücresinde depolanabilir ve böylece evlerin ısı ve elektrik ihtiyaçlarını karşılamak için kullanılabilir. Araştırmacılar, 200 deneme sonrasında herhangi bir verim kaybı yaşamamış olmanın yanı sıra, reaksiyonun tekrarlanabilirliği konusunda umutlu olduklarını belirtiyorlar.

MIT’in geliştirdiği yöntemde, havadan alınan CO2, alkali bir sıvı içinde hapsediliyor ve katyon değişim membran elektrolizi ile format tuzuna dönüşüyor. Bu sistemin pH dengesi korunduğu için verim düşmüyor.

Araştırmacılar, enerji yoğunluğu yüksek olmayan format tuzlarının, hidrojenle benzer bir enerji değerine ulaşabildiğini ifade ediyor. Bu tuzlar, kalın ve basınca dayanıklı metal tanklarda depolanarak enerji ihtiyacını karşılamak üzere kullanılabiliyor. Sistem, üretim ve tüketim için farklı cihazlar kullanılarak, CO2’in yoğun olduğu bir yerde endüstriyel olarak üretilen format tuzlarının şehir içindeki binalara gönderilebileceği bir yapıya sahip.

Bu önemli gelişme, enerji depolama konusundaki mevcut zorluklara çözüm getirebilecek potansiyele sahip, özellikle sürdürülebilir enerji kullanımının önündeki engelleri aşma noktasında umut verici bir adım olarak değerlendiriliyor.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir