Farkındalık, bir organizasyonda çok başarılı bir Güvenlik, Sağlık, Çevre ve Kalite Yönetim sisteminin temel taşıdır. İnsanlar standartların gerekliliklerinin, ilgili yasal ve diğer gerekliliklerin, yani uyumluluk yükümlülüklerinin farkında olduklarında; çevre yönetimi ve kaza önleme konusunda kendilerini daha iyi ifade edebilirler. Bir fabrikadaki bir işçi, çalışma ortamındaki tehlikelerin farkında olmadığı için vardiya sırasında kolayca yaralanabilir veya ölebiliyor. Güvenlik eğitimleri ve farkındalık bu tür sorunların önüne geçebiliyor. Tipik bir örnek, danışmanlık projelerimizde çalışan müşterilerimizden birinin, üniversiteden yeni mezun bir çalışanın, indüksiyon olmadan bir fabrikada işe girdikten sonra yaralanması sonucu meydana gelen Kayıp Zamanlı Yaralanma sonucunda güvenli çalışma uygulamaları konusunda kendilerine yardımcı olmamız için bizi aramasıdır.
Güvenlik eğitimleri ve farkındalık
Başka bir örnekte, müşterilerimizden biri, yüklenicinin sahada yaşanan tehlikelerle aşina olmaması nedeniyle sahada bir yüklenicinin ölümüne tanık oldu. ISO, yönetim sistemini başarılı şekilde geliştirmek, uygulamak ve sürdürmek için farkındalığa ihtiyaç olduğunu kabul eder. Güvenlik eğitimleri ve farkındalık bu bağlamda önem arz eder. Farkındalık konusu, ISO 14001:2015 Çevre Yönetim Sistemleri, ISO 45001:2018 İSG Yönetim Sistemlerini ilgilendiriyor. Ayrıca ISO 9001:2015 Kalite Yönetim Sistemleri gibi birçok standartta çok önemlidir. SonuçTA, çalışanlar arasında farkındalık yaratmanın birçok yolu var. S tandartlar hangi yöntemin kullanılacağını öngörmez. Bunun nedeni, şirketlerin farklı bağlamlara sahip olmasıdır.
Kuruluşlar, çevre, sağlık, güvenlik ve kalite ile ilgili belirli konularda farkındalık yarattıkları oturumlar düzenleyebilirler. Bu, iklim değişikliği ve atık yönetimi konusunda farkındalığın yanı sıra atık yönetimi yöntemlerini de içerebilir. Ayrıca, kalitesiz ürünlere neden olabilecek faktörlerle de ilgili olabilir. Güvenlik eğitimleri ve farkındalık oturumlarında farkında olan çalışan, rollerini daha iyi yerine getirebiliyor. Bu başarı, hataları, iş yeri kazalarını en aza indirir ve çevrenin kirlenmesini önler.
Duyuru panoları, çalışanlara mesaj iletmek için kullanılabilen çok iyi iletişim araçlarıdır. Çevreye karşı bir sorumluluk ruhunun teşvik edilmesini sağlar. Güvenlik eğitimleri ve farkındalık, acil durum numaralarını, Davranış Tabanlı Güvenlik gibi devam eden girişimleri içerebiliyor. Farkındalık yaratılmadan ve iletişim kurulmadan, çalışanlar kuruluşun veya EHS işlevinin ne yaptığını asla bilemezler. Çevre, sağlık, güvenlik ve kalite standartlarını uygulamanın yalnızca EHS departmanının rolü olmadığını hatırlamak gerekir.