Site icon TechInside
Güneydoğu Asya siber tehditler için bir araya geldi

Güneydoğu Asya siber tehditler için bir araya geldi

Güneydoğu Asya siber tehditler

Güneydoğu Asya ülkeleri, Singapur’da fiziksel bir CERT (Bilgisayar Acil Durum Müdahale Ekibi) sitesi de dahil olmak üzere bölgenin siber savunmasını güçlendirmek için çok taraflı iş birliğine duyulan ihtiyacı yineledi. ASEAN Bölgesel CERT, Singapur Uluslararası Siber Haftası 2024’ün bir parçası olarak düzenlenen 9. ASEAN Siber Güvenlik Bakanlar Konferansı sırasında Çarşamba günü resmi olarak başlatıldı. Bakanlar konferansı, Tayland, Endonezya ve Filipinler de dahil olmak üzere 10 Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN) üye ülkesinin telekomünikasyon ve siber güvenlik bakanlarını bir araya getiriyor.

Güneydoğu Asya siber tehditler karşısında ortak mücadele veriyor

Yeni fiziksel CERT, ASEAN Dijital Bakanlar Toplantısı’nın mevcut başkanı olan Singapur’da 10 yıla kadar finanse edilecek ve barındırılacak. Singapur Siber Güvenlik Ajansı’na (CSA) göre, bölgesel CERT’nin operasyonel maliyetlerinin on yıl boyunca toplam 10,1 milyon dolar olması bekleniyor. 2022 Ekim’inde, üye ülkelerden analistler ve olaylara müdahale edenler için bir platform olarak hizmet veren sanal bir ASEAN CERT başlatıldı.

O zamandan beri Singapur, bölgesel CERT’in amacını ve mekanizmasını belirleyen operasyonel çerçeveyi oluşturmak için ASEAN üye devletleriyle birlikte çalıştı. Hedefleri arasında, ASEAN üyeleri arasında siber tehditler ve çevrimiçi dolandırıcılıklar hakkında bilgi paylaşımını daha da teşvik etmek yer alıyor.

Bölgesel CERT, siber güvenlik uzmanları ve kuruluşlarının bölgesel temas noktası ağını geliştirme ve sürdürme ile üye devletlerin ulusal CERT kapasite oluşturma ve en iyi uygulama alışverişini destekleme dahil olmak üzere sekiz temel işlev üzerinde çalışmaktadır. CSA ayrıca, siber tatbikatlar ve CERT-CERT siber kapasite geliştirme programları gibi yüz yüze etkinlikler için özel bir alan görevi görmektedir diye belirtti. Dijital Geliştirme Bilgi Bakanı Josephine Teo: “Siber tehdit ortamı, bölgenin dikkatini çeken zorluklar arasında fidye yazılımı saldırıları ve diğer siber suç faaliyetleriyle birlikte gelişmeye devam etti” dedi.

ASEAN’ın da benzer zorluklarla karşı karşıya olduğunu belirterek, bölgenin dijital ekonomisinin 2030 yılına kadar 300 milyon dolardan 1 trilyon dolara ulaşması beklendiğini söyledi. Ayrıca, genç, eğitimli, internet bilincine sahip bireylerin ve büyüyen bir orta sınıfın önemli bir bölümünü içeren yaklaşık 700 milyonluk toplu bir nüfusa sahip olduğunu da belirtti.

Exit mobile version