Güney Afrika yılda 5 GW’a kadar yeni yenilenebilir enerji hedefliyor. Güney Afrika Yenilenebilir Enerji Ana Planı (SAREM), yılda en az 3 GW yeni yenilenebilir enerji santrali devreye almayı, bunu 2030 yılına kadar 5 GW’a çıkarmayı ve ülkenin yenilenebilir enerji ve depolama sektörlerinde 25.000 kişiye istihdam sağlamayı hedefliyor.
Güney Afrika yenilenebilir enerji stratejisi
Plan, Güney Afrika’nın yenilenebilir enerji ve depolama değer zincirlerinin endüstriyelleştirilmesini ve yerelleştirilmesini teşvik etmeyi ve ülkenin merkezi, karbon yoğun bir enerji modelinden merkezi olmayan, düşük karbonlu bir yapıya geçişini desteklemeyi amaçlıyor.
SAREM’in temel hedefleri arasında, her yıl en az 3 GW yeni yenilenebilir enerji projesiyle yerel endüstriyel kalkınmayı teşvik etmek ve bunu 2030 yılına kadar yılda 5 GW’a çıkarmak yer alıyor. Hükümet: “Çoğu bileşen üretiminin ekonomik olarak uygulanabilir olması için yıllık 1 GW veya daha az talep gerektirdiğini (en az beş yıllık bir süre boyunca) göz önünde bulundurarak, böyle bir ölçek yerel üretim operasyonlarının büyümesini desteklemek için yeterli olacaktır. Ülkenin enerji güvenliği ve iklim değişikliği hedeflerine ulaşma gereksinimi doğrultusunda herhangi bir ek uygulama, daha fazla endüstriyel gelişmeye olanak sağlayacaktır” dedi.
Plan ayrıca, on yılın sonuna kadar Güney Afrika’nın yerel yenilenebilir enerji sektöründe 25.000’e kadar iş yaratmayı hedefliyor; güneş panelleri, invertörler, rüzgar türbini kuleleri, kablolar ve piller gibi temel bileşenlerin yerel üretiminin geliştirilmesine odaklanılıyor. Ülkenin güneş enerjisi sektöründe 2030 yılına kadar yerli üretim içerik ve ilişkili hizmetlerin yüzde 50’sinin, depolama sektöründe ise yüzde 60’ının yerli olarak üretilmesi hedefleniyor.
Belgeyi onayladıktan sonra, Güney Afrika Bakanlar Kurulu, yatırımcıları yenilenebilir enerji tedarikçisi gelişimini finanse etmeye teşvik etmek için ek çalışmalar yapılması gerektiğini söyledi. Bakanlar ayrıca, 2030 yılına kadar havacılık ve denizcilik sektörlerinde %5 karışımlı yakıtın uluslararası yükümlülüğünü karşılamak için yeşil hidrojenin geliştirilmesi çağrısında bulundu.
Hükümet açıklamasında, acil odak noktasının uygulamaya yönelik olacağı belirtilirken, SAREM’in teknolojiler ve sektörel öncelikler geliştikçe uyarlanıp güncellenecek “yaşayan bir belge” olarak hizmet edeceği belirtildi.