NASA‘nın Parker Solar Probe aracı, Güneş’e şimdiye dek en yakın geçişi gerçekleştirerek bilim ve uzay tarihinde bir dönüm noktasına ulaştı. Araç, yıldızımızın dış atmosferi olan koronaya yalnızca 6,1 milyon kilometre kadar yaklaşarak, adeta Güneş’e dokundu. Ağustos 2018’de fırlatılan bu sonda, Güneş’in ve uzay hava olaylarının detaylı incelemesi amacıyla tasarlandı. Görev kapsamında Parker Solar Probe, 7 yıllık görev süresi boyunca insanlık için bilinmeyenleri aydınlatmak üzere Güneş’in sıcak ve tehlikeli ortamında kritik gözlemler gerçekleştiriyor.
Güneş’e hiç olmadığı kadar yaklaşıldı
Bu tarihi geçiş sırasında Parker’ın ısı kalkanları 930 dereceye kadar çıkan olağanüstü sıcaklıklara dayanarak, sondanın içindeki bilimsel ekipmanların yaklaşık oda sıcaklığında (29°C) korunmasını sağladı. İletişim, aracın aşırı yakınlığı nedeniyle kesilmiş durumda ve sondanın bu kritik süreci hayatta atlatıp atlatmadığı 27 Aralık tarihinde netleşecek.
Sondanın geçiş sırasında saniyede 192 kilometre hıza ulaştığı belirtiliyor ve bu hız, Parker Solar Probe’u bugüne kadar insan eliyle inşa edilen en hızlı nesne haline getirdi. Daha önceki rekorunu 635 bin kilometre/saat hızla kıran araç, bu inanılmaz hızlara Venüs’ün yerçekimini bir sapan gibi kullanarak ulaştı.
Parker Solar Probe, bu tarihi geçişiyle bilim insanlarına Güneş rüzgarlarının nasıl oluştuğu, koronal kütle atımlarının mekanizması ve koronanın yüzeye kıyasla neden daha sıcak olduğu gibi önemli sorulara yanıt bulma fırsatı sunuyor. Bu görev, planlanan üç yakın geçişin ilkiydi ve sıradaki geçişler 22 Mart 2025 ve 19 Haziran 2025 tarihlerinde yapılacak. Araştırmanın sonuçları, Dünya’daki yaşamı etkileyen uzay hava olaylarının daha iyi anlaşılmasını sağlayabilir ve evrenin bu büyük sırrını aydınlatmak adına önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.