Techinside Google News
Techinside Google News

Güneş panelleri artık robotlarla kuruluyor!

Portekiz merkezli enerji devi EDP, güneş enerjisi sektöründe çığır açacak bir adım attı.
- Advertisement -

Portekiz merkezli enerji devi EDP, İspanya’da büyük ölçekli bir güneş enerjisi santrali kurulumunu hızlandırmak amacıyla robotik otomasyon teknolojisini kullanmaya hazırlanıyor. “AutoPV” adı verilen bu projede EDPHyperflex adlı otomasyon sistemi ile Valladolid şehrinde inşa edilecek fotovoltaik güneş parkının 3 MW’lık bir bölümünde robotik çözümleri devreye alacak. Toplam 122 MW’lık kurulu kapasitenin bir kısmında test edilecek olan bu yenilikçi teknoloji, EDP’nin güneş paneli montaj süreçlerinde ciddi bir hız kazandırmayı hedefliyor.

İnşaat süreci yarı yarıya kısalacak

EDP, Comau şirketine ait Hyperflex sistemini kullanarak proje takvimini yüzde 50 oranında kısaltmayı hedefliyor. Hyperflex teknolojisi, inşaat sürecindeki en ağır görevleri robotlarla üstlenirken, insan iş gücünün daha teknik alanlarda uzmanlaşmasını sağlıyor. Bu sistemle birlikte, güneş paneli montaj sürelerinin yanı sıra proje tamamlanma süresi de önemli ölçüde hızlanacak. Ayrıca, bu teknolojinin etkisiyle, Güneş panelleri kurulumu hızlanacak ve daha etkili hale gelecek.

Sahada mobil fabrika

Hyperflex sistemi, taşınabilir bir fabrika olarak sahada işlev görüyor. Montaj istasyonunda başlayan süreç, robotik bir gezici ünite (rover) sayesinde önceden monte edilen yapıların sahada son konumlarına taşınıp sabitlenmesiyledevam ediyor. Mobil olarak tasarlanan sistem, kamyonlarla taşınarak hızlı ve esnek bir kurulum sunuyor. Bu süreçte, Güneş panelleri montajında büyük avantaj sağlanıyor.

Maliyet avantajı ve hız kazancı

Comau’nun bu mobil robotik fabrikası sayesinde geleneksel yöntemlere kıyasla yüzde 30 daha fazla modül kurulumu yapılabiliyor. Bu sayede yeni santraller pazara yüzde 25 daha hızlı sunulurken, panel başına maliyet yüzde 35 düşüyorEsnek yapısı sayesinde Hyperflex, farklı tipte güneş takip sistemleri ve panellerle uyumlu çalışabiliyor; bu da çözümün farklı enerji sağlayıcıların ihtiyaçlarına göre kolayca adapte edilmesine imkan tanıyor. Ayrıca, Güneş panelleri ile ilgili maliyetlerin düşmesi ve hızın artması, bu teknolojiyi daha çekici hale getiriyor.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir