NASA’nın Solar Dynamics Observatory (Güneş Dinamikleri Gözlemevi), son 24 saat içinde üç büyük Güneş patlaması tespit etti. Bu patlamalar, mevcut Güneş döngüsünün en güçlüsü olarak kayıtlara geçti.
NASA, Güneş üzerinde X6.3 derecelendirmesine sahip bir Güneş patlamasının meydana geldiğini duyurdu. Bu olayın iletişim kesintilerine yol açabileceği uyarısında bulunan NASA, özellikle uzay araçları ve astronotlar için risk oluşturabileceğini belirtti.
Son 24 saat içinde tespit edilen üç patlamadan ikisi X1.9 ve X1.6 olarak derecelendirildi. Ancak, Güneş döngüsünün en güçlüsü olarak kaydedilen üçüncü patlama X6.3 olarak derecelendirildi. ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi ile birlikte NASA, geçici bozulma veya tamamen sinyal kaybı ihtimaline karşı uyarıda bulundu.
Güneş patlamaları, Güneş lekelerinden kaynaklanan aktivitelerdir. 11 yıllık Güneş döngüsünün zirvesine yaklaşıldıkça, Güneş lekeleri daha sık oluşur ve bu da Güneş patlamaları için potansiyel bir zemin oluşturur.
Güneş patlamalarının yanı sıra, koronal kütle atımları (CME) da yaşanıyor. X sınıfı Güneş patlamalarının neden olduğu kısa dalga radyo kesintisi, Hwaii ve Avustralya’da 30 MHz’in altındaki tüm frekanslarda sinyal kaybına neden oldu.
Spaceweather.com’a göre, patlamaların kaynağı olan Güneş lekesinin önümüzdeki günlerde Dünya’ya yönelik daha fazla patlamaya neden olabileceği belirtiliyor. Her bir patlamada ortaya çıkan yoğun ultraviyole radyasyonun, Dünya atmosferinin üst katmanlarının iyonlaşmasına neden olarak iletişim kesintilerine yol açtığı ifade ediliyor.
2024 yılında Güneş döngüsünün zirvesine yaklaşılıyor. Bu dönemde, Güneş lekeleri ve patlamalarında artış yaşanması bekleniyor. Güçlü patlamalar ve CME’ler sonucunda kutuplarda veya gezegenin alt kısımlarında kuzey ışıklarının görülebileceği tahmin ediliyor.
Uzayda yaşanan bu doğa olayları, elektromanyetik spektrum üzerindeki etkileriyle birlikte, teknolojik sistemlerde geçici bozulmalara ve iletişim kesintilerine neden olabilir. Bu nedenle, uzay hava durumu takibi ve uygun önlemlerin alınması önem taşımaktadır.