Site icon TechInside

Güncel OLED TV’lerde kullanılan 6 ekran

Yüksek teknoloji içeren televizyonlar her geçen gün daha da gelişiyor ve Netflix vb. platformların da akıllı televizyonlara dahil edilmesiyle birlikte her evde aranan bir cihaz haline gelmeye başladı. Bu segment televizyonlar arasında tercih yaparken, hatta düz bir televizyon tercihi yaparken dahi en büyük kıstas ister istemez görüntü kalitesi oluyor. Bu farkı da ekranlar yaratıyor. Güncel OLED TV sektörü 6 ekran üzerinden yürüyor.

Samsung LG panellerle OLED TV’ler geliştirecek

Bunlardan beşi aynı üretici olan LG Display tarafından (bu şirket LG Electronics ile ayrı çalışır) diğeri de Samsung Display tarafından üretiliyor (yine Samsung Electronics ile ayrı çalışır). Bu panellerin barındırdığı teknolojileri panel panel inceleyeceğiz.

1. Mikro Mercek Dizili LG 3. Nesil OLED 4K

LG serisindeki en seçkin (ve karmaşık) 4K paneli, genellikle MLA (Mikro Lens Dizisi) paneli olarak anıldığını göreceğiniz üçüncü nesil OLED teknolojisidir. Tüm ekrana dağılmış milyarlarca (ab’li) küçük lens, OLED piksellerinden gelen ışığın çok daha etkili bir şekilde gözlerinize doğru yönlendirildiği anlamına gelir, bu da TV’nin kendi içinde zıplayarak daha az ışık harcanması anlamına gelir. 

Bu, panelin ısı ve parlaklık dengesini yöneten “OLED Meta” adlı bir panel üstü algoritma ile birleştirilir, böylece parlak vurgular, piksellere zarar vermeden daha fazla göz kamaştırmak için itilebilir.

Ayrıca bunun içine yerleşik, TV’lerdeki hemen hemen her şeyden daha gelişmiş, görüntülerin daha fazla öne çıkmasına yardımcı olan bir yansıma önleyici katman da vardır – burada ne gibi bir fark yarattığına bir göz atabiliriz .

Anladığım kadarıyla bu paneldeki gerçek OLED pikselleri, aşağıda bahsedeceğimiz OLED EX panelindekinden gerçekten daha parlak değil, ancak lens yapısının ekranın verimliliğini tamamen değiştirdiği, yani 1.400-‘e ulaşabileceği anlamına geliyor. Küçük bir pencerede (ekranın %10’u) 1.500 nit tepe parlaklık – aşağıdaki bazı panellerin iki katı.

Bu panel 3840×2160 4K çözünürlüğe sahiptir ve 120Hz’e kadar yenilenir. 55 inç, 65 inç ve 77 inç boyutlarında geliyor – ancak şu ana kadarki deneyimlerimize göre 77 inç diğerlerinden daha az parlak olabilir.

2. Mikro Mercek Dizili LG 3. Nesil OLED 8K

Bu, teknik olarak yukarıdakinden daha elittir, ancak çok daha az yaygın olarak kullanılacaktır. 7680×4320 8K çözünürlüğe sahip olması ve yalnızca 77 inç ve 88 inç boyutlarında olması dışında, az önce bahsettiğimiz tüm özelliklere sahiptir.

3. OLED EX

Bu, 2023’te satın alınan çoğu OLED TV’nin kullanacağı panel olacak. Bu, LG Display’in bu listede altındaki iki LG modelinden daha parlak olmasını sağlamak için enerji açısından daha verimli malzemeler kullanan ve marjinal olarak daha geniş bir renk aralığı sunan orta sınıf seçeneğidir.

OLED EX paneller, 3840×2160 4K çözünürlüğe ve 120Hz yenileme hızına sahiptir. Bu panel, 42 inç, 48 inç, 55 inç, 65 inç, 77 inç ve 83 inç dahil olmak üzere buradaki en geniş boyut yelpazesine sahiptir.

Yukarıdaki üst düzey panellerden daha ucuz, ancak aynı zamanda önemli ölçüde daha az parlak – LG G3 için yaklaşık 1.400 nit olan LG C3 OLED TV’yi yaklaşık 800 nit en yüksek parlaklıkta ölçtük. 42 inç ve 48 inç modeller, piksellerinin birbirine çok yakın olması nedeniyle daha az parlak.

Ancak bu parlaklık kontrollü bir ortamda, sınırlı güneş ışığı ile fazlasıyla yeterli. Parlaklığında da bazı farklılıklar görebilirsiniz – aynı panel, Panasonic’in parlaklığı rakiplerine göre yaklaşık %20 oranında artırmak için ısı yönetimi teknolojisini uyguladığı 2022 Panasonic LZ1500’de kullanıldı.

4.LG OLED 120Hz

Bir sonraki panel yine daha ucuz ve temel olarak yukarıdaki OLED EX’in daha verimli malzemeler kullanılmadan yapılmış eski bir versiyonu. Böylece 4K 3840×2160 çözünürlük ve 120Hz yenileme hızı elde edersiniz, ancak daha düşük parlaklık seviyeleri elde edersiniz. LG B2 incelememizde , bu paneli 550-580 nit en yüksek parlaklığa ulaştığını ölçtük, bu nedenle bir sonraki ekrana kıyasla gözle görülür bir düşüş daha.

Bu parlaklık seviyesi, kontrollü ortamlarda (örneğin, doğrudan ışık akışı olmayan bir film izlerken) yine de iyidir, ancak gündüz saatlerinde spor izlemeye veya oyun oynamaya çalışıyorsanız biraz kaybolacaktır.

Bu panel 55 inç, 65 inç ve 77 inç boyutlarında mevcuttur. Daha düşük fiyatlı bir 4K 120Hz panel olduğu için, daha ucuz bazı OLED oyun TV’leri için iyidir.

5.LG OLED 60Hz

LG’nin en düşük seviye OLED paneli, parlaklık açısından yukarıdaki 120Hz panele benziyor ( LG A2 incelememizde bu paneli yaklaşık 530 nit maksimum parlaklıkta ölçtük ) ve yine de 4K 3840×2160 çözünürlüğe sahip, ancak yenileme hızı 60Hz’e düşüyor.

Bu, onu tekrar daha ucuz hale getirir, ancak yüksek kare hızlı oyun oynayamayacağı ve 24 fps filmleri kendi doğal hızlarında gösteremeyeceği anlamına gelir (bunun yerine hareket işlemeyi kullanması gerekir).

48 inç, 55 inç, 65 inç ve 77 inç boyutlarında geliyor.

OnePlus TV Netflix

6. Samsung QD-OLED 2. Nesil

LG Display’in panellerinin bu rakibi, fiyat ve performans söz konusu olduğunda 3. Nesil MLA paneliyle rekabet eden yalnızca bir üst düzey sürümle geliyor. Samsung S95C incelememizde 1.400 nit en yüksek parlaklığa ulaşabilen bu, başka bir göz kamaştırıcı panel.

Samsung’un panelleri LG’nin panellerinden farklıdır, çünkü gördüğünüz renkleri oluşturmak için her pikselde kırmızı, yeşil, mavi ve beyaz aydınlatma elemanları kullanmak yerine mavi pikseller kullanır ve bunlar daha sonra bir kuantum nokta renk filtresinden geçer; ışık. Ayrıca LG Display OLED panellerinin yönetebileceğinden çok daha geniş bir renk yelpazesi oluşturma avantajına sahiptir.

Bu, 144Hz yenileme hızına sahip 3840×2160 4K çözünürlüklü bir paneldir.

Exit mobile version