GSM operatörleri ve mobil dünyanın diğer oyuncularından oluşan GSMA birliği, insani krizler ve doğal afetler sırasında büyük verinin krizin çözümünde kullanılabilmesi amacıyla, “Big Data for Social Good” girişimini duyurdu.
MWC 2017 sırasında yapılan duyuruda, 100 ülkede 2 milyardan fazla bağlantıyı kapsayacak olan bu girişimle salgın hastalıklara, toplumsal hareketlere, doğal afetlere dair büyük veriyi analiz etmek daha kolaylaşacak ve sorunun çözümüne dair adımlar daha hızlı atılacak.
Haziran ayında hayata geçecek girişimin ilk odak noktası, salgın hastalıklar olacak. Buna göre, Bangladeş, Brezilya, Hindistan, Myanmar ve Tayland’daki salgın hastalık bölgeleri bu girişimle mercek altına alınacak. Salgın hastalık bölgesine giren ve çıkan kişileri mobil sinyallerden tespit etmek mümkün olacak ve bu kişilere ulaşarak kontrol edilmeleri ya da aşılanmaları sağlanacak. Böylece hastalıkların toplumda geniş alanlar içine yayılması hızla engellenecek.
Aynı teknoloji, büyük depremlerde veya sel baskınlarında da kullanılabilecek. Doğal afetten hemen önce bölgede olan kişileri tespit ederek bu kişilere hızla ulaşmak ve durumları hakkında bilgi almak mümkün olacak. Ulaşılamayan kişiler içinse arama kurtarma birimlerini yönlendirilebilecek.