Çinli araştırmacılar, insansız hava araçlarının (İHA’lar) küresel konumlandırma sistemi (GPS) “reddedilen” ortamlardaki hedeflere manevra yapmasını, bunları yakalamasını ve potansiyel olarak saldırmasını sağlayan yeni bir yöntem geliştirdi. Engineering dergisinin Temmuz sayısında yayınlanan teknik, düşman varlıklara “kilitlenmek” için “görüntü tabanlı görsel servo” (IBVS) kullanılmasını öneriyor. Araştırmacılar, bu yöntemin hızlı hareket edenleri bile hedef almak için kullanılabileceğini öne sürüyor. GPS sinyalsiz çalışan dron savunma sanayinde önemli bir yenilik anlamına geliyor.
GPS’siz dron operasyonu
İlginç olsa da, tekniğin arkasındaki prensipler 1980’lerden beri biliniyor. Örneğin, Defense One’ın belirttiği gibi robotlar, nesneleri hedeflemek için yıllardır kamera verilerini kullanıyor. Ancak bilgisayar işleme, algoritmalar ve kamera sensörlerindeki gelişmeler, robotların masa tenisi oynamak gibi karmaşık görevleri etkili bir şekilde “görebildiği” ve gerçekleştirebildiği bir noktaya ulaştı.
GPS tarafından reddedilen bu yeni işlevsellik, elektronik savaşın yaygınlaştığı askeri dronlarda büyük olasılıkla kendine bir yer bulacak. Bununla birlikte, GPS’in yasak olduğu bölgelerdeki hedefleri tespit etmek ve takip etmek kullanışlı olsa da çoğu durumda insan operatörlerin hâlâ “öldürme komutunu” vermesi gerekiyor. New America’da teknoloji ve güvenlik uzmanı olan Peter Singer, bunun değişmek üzere olabileceğini söylüyor. İnsan kontrollü dronların karmaşık hackleme ve karıştırma teknikleri nedeniyle daha az etkili hale gelmesi nedeniyle, yapay zeka (AI) ve dron özerkliğinin artan kullanımının hızla gerekli hale geldiğini belirtiyor. GPS sinyalsiz çalışan dron teknolojisi, bu alanda önemli bir yenilik olacak.
Defense One’a yaptığı açıklamada Singer, Çin Komünist Partisi’nin katı sansürcülerinin bazen teknoloji politikası hakkındaki resmi parti belgeleri ve robot savaş doktrini hakkındaki askeri dergi makaleleri dahil olmak üzere görünüşte hassas bilgilerin gizli olmayan ortamlarda üst düzey liderliğin ötesine geçmesine izin verdiğini açıkladı. Singer: “Diğer mesajlar, iç hedef kitlesinde gurur yaratmayı ve hatta dış düşmanları caydırmayı amaçlayan yeni teknoloji gelişmelerinin vurgulanması ve savunma yeteneklerinin duyurulması sırasında bilgileri açığa çıkarıyor” dedi.
Açıkçası Çinli bilim insanlarının da çalışmalarının küresel farkındalığını sağlamak için mesleki nedenleri var. Ayrıca Singer, bu yayınların Çin silahlarının değerini potansiyel üçüncü taraf alıcılar açısından artırabileceğini de sözlerine ekledi.