Göz içerisindeki basıncının artmasıyla birlikte oluşan ve zamanla görme kaybına sebep olabilecek önemli sağlık sorunları arasında yer almaktadır. Genel olarak 60 yaş ve üzeri bireylerde daha sıklıkla görülen göz tansiyonu, gözün ön tarafından sıvı birikimlerinden oluşmaktadır. Sağlıklı birçok kişide hümör aköz isimli göz sıvıları, devamlı üretilerek gözün temizlenmesinde, göz ve göz kapaklarındaki hareketliliğin rahatlıkla görevinin yerine getirebilmesini sağlar.
Üretilen fazla göz sıvıları emilerek arındırılır. Göz tansiyonu hastalığının belirtileri göz sıvısı, göz önünde artmasıyla birlikte oluşan basınç, gözde ki basıncı artırır. Optik sinirlere hasar veren bu durum, eğer tedavi edilmezse görme kaybına neden olabilir. Genellikle sabahları kendini gösteren baş ağrılarıyla birlikte karakterize olan rahatsızlık, ara ara gözde bulanıklık problemlerine neden olabilir.
Glokom belirtisi arasında, göz etrafında ağrının hissedilip geceleyin ışık etrafında hare ve haleler görülmesi olarak ta ifade edilebilir. Ailede göz tansiyonu olan veya daha önce bu hastalığı geçirmiş kişilerde bulunan 40 yaş üzeri bireylerin yılda en az bir defa göz kontrolü yaptırması gerekmektedir.
Göz Tansiyonu Belirtileri
Hastaların hemen hemen büyük bir kısmında belirtiye rastlanmaz. Zaman zaman hastaların erken dönemde belirginleşen baş ağrısı, ara ara bulanık görme, televizyon seyrederken göz etrafında oluşan ağrı, vb. belirtiler olabilir. Göz tansiyonu (glokom), hasta bireylerde ileri zamanlarda belirgin şekilde ortaya çıktığında fark edilmektedir.
Bu hastalık, yaş olarak ilerledikçe şeker hastalığı, kortizon tedavisi, göz yaralanması ve migren gibi rahatsızlıklar glokom hastalığının riskini arttırmaktadır. Diğer glokom hastalığı ise, dar açılı olan ilerleyen yaşlarda ani olarak ortaya çıkabilen bir rahatsızlıktır.
Görmede azalma, gözlerde oluşan kızarıklık, bulantıyla kusma şiddetinin artması ve şiddetli göz ağrıları ile ortaya çıkmaktadır. Bu durumlar ciddi olduğundan dolayı acil tedavi gerektirebilir. Küçük yaşlarda yani çocukluk ve bebeklik çağlarında görülen türlerde gözde sulanma, gözlerde büyüme ve ışığa karşı hassasiyet izlenir.
Göz Tansiyonu Nedenleri
Göz dokusunun beslenebilmesi için göz içerisinde yoğun ve devamlı bir şekilde sıvı yapılır. Bu sıvı ise göz sıvısı olarak bilinir. Sürekli bir şekilde bazı yollarla trabeküler şebeke dediğimiz durum gözden uzaklaşır. Göz içindeki sıvının dışarı çıkması ve sıvı kanallarında yapısal olarak tıkanıklığa sebebiyet vermesiyle sıvının yeterli derecede boşaltılmaması ve bu duruma bağlı olarak göz içerisindeki basıncın artması sonucunda oluşur.
Artan göz içindeki basınç görme sinirine zarar verip gözdeki sinirlerin tahriş olup ölmesine neden olmaktadır. Hastaların bazısında ise göz içindeki basınç normal olmasına rağmen göz sinirindeki kan akımının bozuk olması sebebiyle görme siniri tahrip olabilmektedir. Eğer görme sinirleri ölürse bu da bireylerde kalıcı görme kaybına neden olur.
Uzun Süre Bilgisayar Kullanmak Göz Tansiyonunu Tetikler Mi?
Göz tansiyonu ile alakalı sorulan sık sorulardan biri de uzun süre bilgisayar kullanımının göz tansiyonuna etki edip etmeyeceğidir. Bu konuda alanında uzmandoktor net kişilerce cevabı hayır olacaktır. Uzun süre bilgisayar kullanımı gözde sulanma, göz ağrısı gibi rahatsızlıkların yanı sıra göz kuruluğuna da sebep olmaktadır.
Göz Tansiyonuna Hangi Doktor Bakar?
Göz içindeki basıncın artmasına neden olan glokom yani göz hastalıkları tanı ve tedavisi için göz doktorları tarafından bakmaktadır. Eğer gözünüzde bakmakta güçlük, bulanıklık, şiddetli ağrı ve ışık etrafında halkalar gibi şikayetleriniz varsa göz hastalıkları hastanelerine mutlaka başvurmayı ihmal etmeyin.
Göz Tansiyonu Teşhisi
- Gözde oluşan rahatsızlıklar dikkatli göz muayenesi ile teşhis edilebilir. Göz doktorlarının teşhise yönelik göz muayenesinde:
- Göz içi basıncın normal olup olmadığını Tonometre denilen cihazla gözdeki basınç ölçülür. Göz dibi adı verilen muayene ile göz sinirlerin durumu incelenir.
- Görme alanı testi yapılır. Gerekli durumlarda görme kaybının olup olmadığını belirleyebilmek için yapar.
- İleri yöntem olarak ta görme sinirleri ve sinir lifleri tabakasını inceleyebilir.
Göz hastalığı herkeste olabilir. Glokoma bağlı olarak görme kaybını engellemenin en iyi yolu erken teşhistir. Görmede glokoma bağlı bir şekilde belirgin hasarlar olmadıkça hastalar bu kayıpların farkında olmaz. Bu sebeple düzenli şekilde göz muayenesi ve görme alanı gibi tetkiklerin yapılması oldukça önemlidir.
Göz Tansiyonu Tedavisi
Göz tansiyonu, teşhis konulduktan hemen sonra tamamen iyileşip ortadan yok olma anlamına gelmez; ancak birçok olguda iyi bir tedavi ile başarılı şekilde kontrol altına alınabilir ve ileride doğacak görme kaybının ilerlemesi durdurulabilir. Glokom öncelikle, göz içindeki basıncı düşürebilen belli başlı ilaçlar ile tedavi edilebilir. İleri vakalarda ve göz tansiyonun boyutuna bağlı olarak cerrahi yöntemlerle tedavi uygulanır. Bazı hasta bireylere göz hastalıkları hastaneleri tarafından birçok cerrahi operasyon da uygulanabilmektedir. Göz tansiyonu kriz ile birlikte ortaya çıkan dar açılı bir durum olduğunda acil tedavi gerekir. Göz tansiyonu sinsi gelen bir hastalıktır. Erken teşhis ve tedavi için mutlaka her yıl göz tansiyonu ölçtürme aksatılmamalıdır.
Göz Tansiyonu İlaçları
Hastanın göz tansiyonu, gözdeki basınç kontrolü sağlanmaktadır. Göz sıvı üretiminin kısılarak veya çıkışını arttırarak düşürülmesi sağlanır. Her iki yöntem için kullanılan ilaçlar var. Bu ilaçları her gün belirli dozlarla alınan ve hayat boyuncu kullanılması zorunlu olabilecek ilaçlardır. Eğer yapılan ilaç tedavisinde hastanın göz tansiyonunda bir değişiklik yoksa, laser glokom tedavisi ile oftalmoloji ve ameliyat ile sonuçlanır.
Göz Tansiyonuna Ne İyi Gelir?
Göz tansiyonuna iyi gelecek bazı besinler ve bitkiler vardır. Göz tansiyonunda etkili olabilecek ve iyi gelebilecek yöntemler vardır. Bunlar:
- Karotenoidleri Yüksek olan gıdalar
- Meyve ve sebze suları
- Kiraz ve yaban mersini
- Deniz balıkları
- Bira mayası