Google’ın arama hizmeti artık hastalık semptomu arayan kullanıcılara, semptomlarla bağlantılı olasılı hastalıkları ve bu hastalıklara dair pratik tedavi yöntemlerini gösterecek.
Arama motorunun yeni hizmeti, detaylı semptom aramalarına karşı duyarlı olacak. Örneğin, “sol kolda karıncalanma ve göğüste ağrı” gibi bir semptomun kalp krizi belirtisi olduğunu haber verecek ve hastaya kanı sulandırıcı bir hap alarak derhal hastaneye yetişmesi gerektiğini söyleyecek. Aynı şekilde, çok daha basit hastalıklar hakkında da teşhis ve tedavi tavsiyelerinde bulunacak. Kullanıcı semptom olarak “Baş ağrısı, boğaz ağrısı, yükselen ateş ve burun akması” ifadelerini girdiğinde arama motoru bunun grip başlangıcı olduğunu söyleyecek ve tedavi için de, örneğin, “yüksek miktarda c vitamini ile desteklenen ateş düşürücülerin ve ağrı kesicilerin ilk aşamada hastayı rahatlatacağı” gibi bir bilgi verecek.
Yapay zeka konusunda da büyük yatırımları olan Google’ın, bu tür yapay zekalı dijital doktorlar yaratarak hastalıklar hakkında bilgilendirici içerikler sunduğu bir servis elbette dünya çapında da ilgi toplayacaktır ancak bu yeni servisin Türkiye’de yasaklanma ihtimali de bulunuyor.
Arama motoru devi her ne kadar tüm bu bilgilerin tamamen “bilgilendirme” amaçlı olduğunu ve hastanın mutlaka doktoruna danışması gerektiğini vurgulayacak olsa da Türkiye’de tıbbi alanda uzmanlığı olmayan, tıp doktoru olmayan kişi veya kurumların, hastalıklar hakkında tedavi tavsiyesinde bulunması yasak ve üstelik bu konuda medya organları üzerinde de büyük bir denetim ve caydırıcı ağır cezalar bulunuyor. Google’ın, online bir mecra olarak, kişilere tedavi tavsiyeleri vermesinin, mahkemelerce yasaya aykırı bir eylem olarak değerlendirilmesi ve arama motorunun erişime kapatılarak ceza ödemesine hükmedilmesi, çok uzak bir ihtimal değil.
Harvard Tıp Fakültesi ile işbirliği
Öte yandan şirket, olası semptomlar ve hastalık bağlantıları ile tedavi tavsiyelerini Harvard Tıp Fakültesi ile birlikte hazırladıklarını dile getiriyor ve bu açıdan bakıldığında, hizmetin tıp doktorları tarafından hazırlanmış bir online uygulama olduğu düşünülerek Türkiye yasalarına uygunluğu da savunulabilir. Yine de uygulama Türkçe olarak yayına girdiğinde, Türkiye’de önemli tartışmaları tetikleme potansiyeline sahip görünüyor.