Site icon TechInside

Google’ın geleceği tehlikede: Chrome Satışta!

Google'ın geleceği

ABD Adalet Bakanlığı (DOJ), Google’ın çevrimiçi arama pazarındaki tekelini sona erdirmek ve rekabeti yeniden tesis etmek için radikal çözüm önerileri sundu. Bakanlık, Google’ın Chrome tarayıcısını elden çıkarması gerektiğini belirtirken, dev teknoloji şirketinin verilerini ve arama sonuçlarını rakipleriyle paylaşmasını da talep ediyor. Bu öneriler, ABD tarihinin en büyük antitröst davalarından biri olan ve dijital dünyanın işleyişini yeniden şekillendirebilecek bir sürecin parçası. Tüm bunlar Google’ın geleceği konusunda büyük soru işaretlerine yol açıyor.

Google’a ağır yaptırımlar yolda

Washington DC Bölge Mahkemesi’ne Çarşamba gecesi sunulan öneriler, Yargıç Amit Mehta’nın Ağustos ayında verdiği Google’ın arama ve reklamcılık alanında yasa dışı bir tekel oluşturduğu kararını temel alıyor. DOJ, çözüm olarak Google’ın geleceği için önemli adımlar atmayı planlıyor ve Google’ın:

DOJ ayrıca, Android işletim sisteminin tamamen ayrılmasını da olası bir çözüm olarak masaya koyuyor.

20 Milyar dolarlık varsayılanlık anlaşmaları bitiyor mu?

Google, yıllardır Apple cihazlarında varsayılan arama motoru olabilmek için her yıl yaklaşık 20 milyar dolar ödüyor. DOJ, bu uygulamanın rekabeti engellediğini savunarak yasaklanmasını talep ediyor. Ayrıca, web sitelerinin Google’ın yapay zeka özetleme araçlarına katılmamayı tercih etmeleri durumunda arama sonuçlarından olumsuz etkilenmemesi gerektiğinin de altını çiziyor.

DOJ, Chrome’un arama pazarındaki rekabeti engellediğini savunarak, tarayıcının Google’dan ayrılmasını önemli bir çözüm olarak görüyor. Google’ın geleceği gerçekten tehlikede olabilir. Google, bunun yanı sıra arama verilerini düşük maliyetle rakiplerine sunmak ve kullanıcı bilgilerine erişim kolaylığı sağlamak zorunda kalabilir.

Beş kişilik teknik komitenin önerileri kapsamında, Google’ın rakip arama motorlarını veya sorgu tabanlı yapay zeka ürünlerini satın alması ya da bu alanlara yatırım yapması da yasaklanacak. Ayrıca, Google’ın geleceği değiştirici etkiler doğurabilir. Komite, Google’ın faaliyetlerini denetleyerek belge talep etme, çalışanlarla mülakat yapma ve yazılım kodlarını inceleme yetkisine sahip olacak.

Davanın ikinci aşaması nisan ayında başlıyor

Çözüm önerileri” olarak adlandırılan davanın ikinci aşaması, Nisan ayında iki hafta sürecek bir duruşmayla devam edecek. DOJ, Mart ayında önerilerini revize ederek sunacak. Google ise Aralık ayında karşı önerilerini sunma hakkına sahip.

Bu dava dışında, Google’ın reklam teknolojisi işine yönelik başka bir antitröst davasıyla karşı karşıya olması, 2025 yılını teknoloji devi için daha da zorlu bir hale getirecek.

Tüm bu gelişmeler, çevrimiçi arama pazarında büyük değişimlere ve kullanıcıların bilgiye erişim alışkanlıklarının yeniden şekillenmesine neden olabilir. Google’ın geleceği ve teknoloji dünyasının dengeleri bu davadan çıkacak kararlara bağlı. Google’ın geleceği gerçekten merak konusu.

Exit mobile version