Site icon TechInside
Google’a yeni dava!

Google’a yeni dava!

Google patent kararı

Google, Salı günü teknoloji devinin milyonlarca kullanıcının verilerini rızası olmadan kazıdığını ve yapay zeka ürünlerini eğitmek ve geliştirmek için telif hakkı yasalarını ihlal ettiğini iddia eden geniş kapsamlı bir davayla vuruldu.

Google, ana şirketi Alphabet ve Google’ın AI yan kuruluşu DeepMind’e karşı önerilen toplu dava Salı günü Kaliforniya’daki bir federal mahkemede Clarkson Hukuk Bürosu tarafından açıldı. Firma daha önce geçen ay ChatGPT üreticisi OpenAI’ye karşı benzer bir dava açmıştı. 

Şikayet, Google‘ın “yüz milyonlarca Amerikalı tarafından internette şimdiye kadar yaratılan ve paylaşılan her şeyi gizlice çaldığını” ve bu verileri sohbet robotu Bard gibi yapay zeka ürünlerini eğitmek için kullandığını iddia ediyor. Şikayet ayrıca Google’ın yapay zeka ürünlerini oluşturmak için “yaratıcı ve metin yazısıyla yazılmış çalışmalar” da dahil olmak üzere “dijital ayak izimizin neredeyse tamamını” aldığını iddia ediyor.

Şikayet, Google’ın gizlilik politikasında, şirketin Bard gibi yapay zeka modellerini ve araçlarını eğitmek için halka açık bilgileri kullanabileceğini açıkça belirten yakın tarihli bir güncellemeye işaret ediyor.

Güncellemeyle ilgili olarak şirket, politikasının “Google’ın Google Translate gibi hizmetler için dil modellerini eğitmek için açık web’den halka açık bilgileri kullanması konusunda uzun süredir şeffaf olduğunu” söyledi. Bu son güncelleme, Bard gibi daha yeni hizmetlerin de dahil edildiğini açıklığa kavuşturuyor.”

Clarkson’ın davayı Google’a karşı getiren avukatlarından Tim Giordano, bir röportajda CNN’e verdiği demeçte, ”Google’ın ‘halka açık’ın hiçbir zaman herhangi bir amaç için kullanmak için ücretsiz anlamına gelmediğini anlaması gerekiyor.” dedi. “Kişisel bilgilerimiz ve verilerimiz bizim mülkiyetimizdir ve değerlidir ve hiç kimsenin onu alıp herhangi bir amaç için kullanma hakkı yoktur.”

Dava, Google‘ın Bard gibi üretken yapay zeka araçlarına ticari erişimin ve ticari olarak geliştirilmesinin geçici olarak dondurulması şeklinde ihtiyati tedbir istiyor. Ayrıca, verileri Google tarafından kötüye kullanıldığı iddia edilen kişilere mali tazminat olarak belirtilmemiş zararlar ve ödemeler istiyor. Firma, reşit olmayan biri de dahil olmak üzere sekiz davacıyı sıraladığını söylüyor.

Bazı internet kullanıcıları dijital verilerinin toplanmasına ve arama sonuçları veya hedefli reklamcılık için kullanılmasına alışmış olsa da, aynı şey AI eğitimi için de geçerli olmayabilir. Giordano, “İnsanlar bilgilerinin bu şekilde kullanılacağını hayal edemezlerdi.” dedi.

Exit mobile version