Techinside Google News
Techinside Google News

Google yeni yaşını kutlama hazırlanıyor

Google yeni yaşını kutlamaya hazırlanırken, yapay zeka botlarının yükselişine rağmen büyüyor. Garaj girişimi, halen günümüze yön veriyor.
- Advertisement -

Google 25 yaşında ve üretken yapay zeka botlarının yükselişine rağmen hala aramada hakimiyetini sürdürüyor. Ancak 1998’de bu, büyük fikirlere ve çok az güvenilirliğe sahip başka bir Silikon Vadisi garaj projesiydi.

Google yeni yaşını kutlarken, sadece bir şirket adı değil, web’de arama yapmakla eşanlamlı bir fiil oldu. 1995’te teknoloji meraklıları için internet yükselişe geçmişti. Web ortaya çıktığında insanlar daha iyi ve kullanımı daha kolay araçlar istiyordu. Bunlardan ilki popülerlik kazanan bir arama motoru değil, internete açılan bir dizindi. Bugün bunu Yahoo olarak biliyorsunuz. Web sitesi taraması, indeksleme ve aramayı birleştiren ilk gerçek arama motoru, 1993 yılındaki pek tanınmayan akademik JumpStation’dı.

Google yeni yaşını büyüyerek kutlamaya devam ediyor

JumpStation’ı 1994 yılında hızlı bir şekilde şu sırayla çok sayıda başka arama motoru takip etti: Infoseek, WebCrawler ve Lycos. Daha sonra 1995 sonlarında AltaVista ortaya çıktı ve her şey değişti. AltaVista ilk baskın arama motoruydu. AltaVista, herhangi bir çağdaş Google kullanıcısının bir bakışta tanıyacağı basit arama kutusu arayüzüyle aramada devrim yarattı. Nerede olduğunu bilmeden veya Boole ifadeleri ustası olmadan, istediğiniz her şeyi aniden web’de bulabilirsiniz. 1996’dan 1997’ye kadar olan kısa altın çağında AltaVista herkesin kullandığı araç haline geldi.

Google’ın ilk günden bu yana çok daha iyi olduğu söylenemez. Ancak AltaVista, kötü yönetim ve sürekli (bir dönemde beş yıl içinde beş sahip) sahiplik değişiklikleri nedeniyle geriledi. Bu, AltaVista için kötü, Stanford Üniversitesi’ndeki iki yüksek lisans öğrencisi Larry Page ve Sergey Brin için iyiydi. 1995’te tanıştılar… Ancak bir sonraki yıl, ortak ilgi alanlarının olduğunu keşfettiler ve yurt odalarında Backrub gibi alışılmadık bir adla bir web arama motorunda çalışmaya başladılar. Neyse ki projelerinin adını Google olarak değiştirdiler.

Google’ın popüler olması için isim değişikliği yeterli olmadı. Asıl püf noktası, World Wide Web’deki geniş bilgiyi düzenlemek ve sıralamak için yeni bir yöntem geliştirmeleriydi. O zamanlar arama motorları web sitelerini, bir arama teriminin sayfada görünme sayısına göre sıralıyordu. Ancak Page ve Brin, en alakalı sonuçları vermediği için bu yöntemin kusurlu olduğuna inanıyordu. Bunun yerine ikilinin çığır açan fikri “PageRank” adlı bir algoritmaydı. PageRank, oyunun kurallarını değiştirdiğini kanıtladı. Yalnızca anahtar kelimeleri saymak yerine web sayfalarının kalitesini ve alaka düzeyini değerlendirdi.

Bu yeni arama motorunun üstün sonuçlar sağladığı haberi hızla yayıldı. 1999 yılının sonuna gelindiğinde Google, günlük 3 milyondan fazla arama sorgusunu işliyordu. Temiz arayüzü, ışık hızında aramaları ve alakalı sonuçlarıyla Google, hızla dünya çapındaki internet kullanıcılarının tercih ettiği arama motoru haline geldi. İronik bir şekilde, ilk arama devlerinden bir diğeri olan Excite, 1999’da Google’ı 750 bin dolarlık pazarlık fiyatıyla satın alabilirdi. Ancak Excite CEO’su George Bell, Page ve Brin’in teklifini reddetti. Bunun tüm zamanların en büyük teknoloji satın alma başarısızlığı olduğunu iddia edebiliriz. 2004 yılında Google, teknoloji tarihinin en çok beklenen Halka Arzlarından (IPO’lar) birini gerçekleştirerek halka açıldı. Bu hamle mali durumunu sağlamlaştırdı ve startup’tan büyük bir kurumsal oyuncuya geçişin işareti oldu. Bugün, yeni adı Alphabet olan Google’ın piyasa değeri 1.7 trilyon doların üzerinde.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ
00:10:17

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir