Site icon TechInside

Google, yapay zekasını Apple’la mı paylaşıyor?

Google, fotoğraf ve verilerinizle sizi tanıyan yapay zeka geliştiriyor

Gemini, Google tarafından yakın zamanda piyasaya sürülen ve OpenAI’in ChatGPT’sine benzer şeyler yapabilen, aynı zamanda kullanıcının yazdığı açıklamaya göre bir video klipte belirli bir anı bulmak gibi çok daha fazlasını da yapabilen bir program.

Program ücretsiz olarak kullanılabiliyor ve Google, ayda 19,99 dolar karşılığında depolama alanı, Google Dokümanlar ve diğer şeyleri içeren bir Google aboneliğinin parçası olarak “Gelişmiş” adı verilen daha yüksek kapasiteli bir sürüm sunuyor.

Gurman’ın raporu, takip eden yirmi dört saat içinde çok sayıda coşkulu düşünceyi harekete geçirdi. Ancak bu gözlemcilerin hiçbiri burada ödeme yapanın kim olduğunu söyleyemez.

Bu soru özellikle merak uyandırıcı çünkü Google’ın halihazırda Apple ile bir anlaşması var ve ABD Adalet Bakanlığı bu konuda Google’a dava açarak, arama motorunun iPhone da dahil olmak üzere Apple’ın iOS cihazlarında varsayılan arama motoru olmasını sağlıyor. Bu anlaşma; Google’ın Apple’a, analistlerin yılda yirmi milyar dolar olarak tahmin ettiği, açıklanmayan bir meblağı ödemesini içeriyor.

Gurman raporunda Google’ın Apple’a da ödeme yapıp yapmayacağı ya da tam tersinin doğru olup olmayacağı belli değil.

Salı günü Merrill Lynch’in Alphabet analisti Justin Post tarafından öne sürülen görüşlerden biri şu: “Apple’ın Google’a bir teknoloji lisans ücreti ödeyeceğini varsayarsak, rapor potansiyel mali şartlar hakkında ayrıntılı bilgi sağlamadı.

Belki, ama durun. Evercore ISI Apple analisti Amit Daryanani şöyle yazıyor: “Bu, Google’ın, Safari’de varsayılan arama seçeneği olması karşılığında arama gelirinin bir kısmını Apple’a ödediği mevcut anlaşmaya benzer bir yapıya sahip olabilir.

Öte yandan, Daryanani şöyle devam ediyor: “Bu özelliklerin lisanslanması için Google’a ödeme yapanın Apple olduğu bir senaryoyu da görebiliriz, çünkü bu aslında bir beyaz etiket anlaşması olabilir.

Ve Bernstein analisti Toni Sacconaghi kesinlikle ortada kalıyor ve açmazı açıkça kabul ediyor: “Apple ve Gemini ortak olursa kim kime para ödeyecek? Belirsiz.

Sacconaghi, Google’ın “Apple ile ilişkisini sağlamlaştırmak ve Gemini’ye sınıfının en iyisi olmak için ihtiyaç duyduğu itibarı sağlamak için onu sübvanse edebilmesinin” mümkün olduğunu düşünüyor.

Burada ne tür bir paranın gelişeceğinden kimsenin emin olmaması büyüleyici: Apple’ın yeteneklerindeki genişleyen boşluğu doldurmak için büyük bir bilet satın alması ya da Google’ın bir hedef kitleyi toplamaya çalışması için büyük bir ödeme yapması. OpenAI ve mali destekçisi Microsoft’un önüne geçmenin bir yolu olarak iki milyar Apple kullanıcısını hedefledik.

Her iki senaryonun da günümüzün “üretken” yapay zekasını biraz simgelediğini söyleyebiliriz, zira bu iş çok fazla yatırım gerektiriyor ve bundan nasıl para kazanılacağı henüz tam olarak belli değil. Google, Gemini Advanced için OpenAI’n ChatGPT “Plus” aboneliğiyle aynı miktar olan yirmi dolar topluyor. AI sohbet botunun “Pro” sürümüne abonelikleri ayda 20 dolara satan yeni kurulan Perplexity gibi diğerleri, reklam sıkıntısından uzak alternatif bir arama motoru olarak bu fiyatlandırmayı uyguladı.

Bu tarafların tümü, Microsoft’un üretkenlik uygulamaları Copilot’a yönelik yapay zeka eklentisi için talep ettiği ayda otuz dolardan daha az ücret alıyor.

Yapay Zeka Kuşağı’nın bu erken aşamasında jüri, bu işlerin büyük bir maliyet merkezi olup olmadığı (örneğin, Apple’ın Google’a çek yazması gibi) ya da yeni gelişen bir kâr merkezi olup olmadığı (örneğin, Google’ın gerçekten de yapay zekayı sübvanse etmesi) konusunda kararsız. Sacconaghi’nin önerdiği gibi “ileride” para kazanmak için yapılan bir şey.

Gen AI sadece iş evrenini bozmakla kalmıyor, karşıt iş modelleri ve karşıt para kazanma planları da eşit derecede olası hale geliyor, bu da yaşadığımız dönemin ilginç olduğu anlamına geliyor.

Çok daha küçük ölçekte analistler iki açıdan memnundu. Böyle bir anlaşma, kim öderse ödesin; Google’ın, Adalet Bakanlığı’ndaki bir davanın gecikmesine rağmen hâlâ Apple’la iyi durumda olduğunu gösteriyor. İkincisi, Apple yapay zeka konusunda diğer tüm teknoloji devlerinin çok gerisinde algılandığından, onlara yetişmeye çalışırken Google gibi onlara yardımcı olacak seçeneklere sahip olduklarını bilmek güzel.

Bu arada, tüm bunlardan rahatlıkla para kazanan tek tarafın kim olduğu kesin, tahmin ettiğiniz gibi… Nvidia.

Exit mobile version