Google gizlilik politikasının son güncellemesi, şirketin yapay zeka araçlarını oluşturmaya ve geliştirmeye fayda sağlayabilecek herhangi bir içerik için web’i kazıma imkanına sahip olmasını sağlıyor.
Yeni Google politikası, ”Google, hizmetlerimizi geliştirmek ve kullanıcılarımıza ve halka fayda sağlayan yeni ürünler, özellikler ve teknolojiler geliştirmek için bilgileri kullanıyor.” diyor.
“Örneğin, Google’ın AI modellerini eğitmeye ve Google Translate, Bard ve Cloud AI yetenekleri gibi ürünler ve özellikler oluşturmaya yardımcı olmak için herkese açık bilgileri kullanıyoruz.”
Yukarıda belirtilen ifadeler, yalnızca Google ekosistemindekileri şu veya bu şekilde tanımlamakla kalmıyor, aynı zamanda markanın web’in herhangi bir yerinden bilgilere erişebileceği şekilde ayrıntılı olarak açıklanıyor gibi görünüyor.
Yapay zekanın kitlesel gelişimini çevreleyen başlıca konular gizlilik, intihal ve yapay zekanın doğru bilgileri dağıtıp dağıtamayacağı ile ilgili sorulardır. ChatGPT gibi sohbet robotlarının ilk sürümleri, eğitim verileri olarak ortak tarama web arşivi, WebText2, Books1, Books2 ve Wikipedia gibi zaten herkese açık kaynakları kullanan büyük dil modellerine (LLM’ler) dayanıyor.
Erken ChatGPT, 2021’den sonra bilgilere takılıp kalması ve ardından yanıtları yanlış verilerle doldurmasıyla oldukça hatalı. Bu, Google‘ın Bard gibi araçları, AI modelleri için gerçek dünya ve potansiyel olarak gerçek zamanlı eğitim almak için web verilerine sınırsız erişim istemesinin nedenlerinden biri.
Güncel bilgilerin önemli kaynakları olan Twitter ve Reddit de dahil olmak üzere birçok sosyal medya platformu, AI chatbot popülerliğinin ardından halka açık erişimlerini tüm topluluklara hayal kırıklığı yaşatma pahasına sınırladı.
Her iki platform da API’lerine ücretsiz erişimi kapattı ve bu da kullanıcıların fikri mülkiyetlerini koruma adı altında sınırlayıp başka yerlerde gizlice satılması ihtimal anlamına geliyor.