Site icon TechInside
Google ve Microsoft birçok ülkeyi geride bıraktı! - Techinside

Google ve Microsoft enerji tüketimiyle birçok ülkeyi geride bıraktı!

Michael Thomas tarafından yapılan analiz ve X platformunda paylaşılan bilgilere göre; Google da, Microsoft da Azerbaycan’ın ülke çapındaki tüketimi kadar enerji harcadı.

Azerbaycan’ın tahmini Gayri Safi Yurtiçi Hasılası (GSYİH) 78.7 milyar dolar. Buna karşın Google’ın 2023 gelirleri 307.4 milyar dolar, Microsoft’un ise 211.9 milyar dolar olarak kaydedildi.

Bu devasa enerji tüketimi, bu şirketlerin çevresel etkilerini ortaya koyarken, aynı zamanda ölçeklerinin büyüklüğünü ve sürdürülebilirlik girişimlerinde liderlik etme potansiyellerini de hatırlatıyor. İzlanda, Gana, Dominik Cumhuriyeti ve Tunus’un her biri 19 TWh, Ürdün ise 20 TWh elektrik tüketti ve bu, iki teknoloji firmasının muazzam ölçeğini vurguluyor. Libya (25 TWh) ve Slovakya (26 TWh) ise biraz daha fazla enerji tüketti.

Ülkeler ile iki şirketin enerji tüketimini karşılaştırmak, Big Tech’in devasa enerji gereksinimlerini ve bunun çevresel etkilerini gözler önüne seriyor. Bu tüketim, bulut hizmetlerini, depolama ve hesaplama işlemlerini, ayrıca yeni nesil yapay zekayı güçlendirmek için kullanılan veri merkezlerinin çevresel etkilerine işaret ediyor.

Bu şirketlerin önemli elektrik tüketimi, sürdürülebilirlik ve yenilenebilir enerji kullanımı konusundaki tartışmaları gündeme getiriyor. Hem Google hem de Microsoft, on yılın sonuna kadar karbon nötr veya negatif olma taahhüdünde bulundular; daha temiz enerjilere yapılan yatırımlar ve enerji eşleştirmeleri önemli ölçüde arttı.

Google ve Microsoft, sırasıyla 2.294 trilyon dolar ve 3.372 trilyon dolarlık piyasa değerleriyle dünyanın en değerli dördüncü ve ikinci şirketi konumunda bulunuyor. Operasyonlarının ölçeği neredeyse bir ulus kadar büyük olan bu şirketler, dünya ekonomileri çevresel hasarları önlemek ve tersine çevirmek için çalışmaya devam ederken dikkatleri üzerlerine çekiyor.

Bu gelişmeler, teknoloji devlerinin çevresel sorumluluklarını yerine getirirken aynı zamanda operasyonlarını sürdürülebilir hale getirme konusundaki çalışmalarının önemini bir kez daha gözler önüne seriyor. Bu durum, gelecekteki enerji stratejileri ve sürdürülebilirlik politikalarının şekillenmesinde büyük rol oynayacak.

Exit mobile version