Site icon TechInside

Google.org üretken yapay zekâ hızlandırıcı programı başlatıyor!

2005 yılında hayırseverlik ve yardım işleri için Google bünyesinde kurulan ve her yıl çeşitli hibe ve destek programları hazırlayan Google.org şimdi de yapay zekâ konusunda yeni bir hızlandırıcı programı başlatıyor. Google.org Accelerator: Generative AI (Google.org Hızlandırıcı: Üretken YZ) olarak adlandırılan program, 20 milyon dolar hibe ile finanse edilecek ve 21 kar amacı gütmeyen kuruluşu güçlendirmeyi ve onları üretken yapay zekanın dönüştürücü gücünden yararlanmak için gerekli kaynak ve destekle donatmayı amaçlıyor.

Katılımcılar arasında, öğrencilere kişiselleştirilmiş yazma geri bildirimi sağlayan yapay zeka destekli araçlar geliştirmeye adanmış bir şirket olan Quill.org ve kalkınma araştırmalarını daha geniş bir kitle için daha erişilebilir hale getirmek amacıyla üretken bir yapay zeka uygulaması geliştiren Dünya Bankası da yer alıyor. Bu girişim sadece finansal destek sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda deneyimli “yapay zeka koçlarından” çok değerli teknik eğitim, atölye çalışmaları, mentorluk ve rehberlik de sunuyor.

Altı aylık hızlandırma programındaki kâr amacı gütmeyen kuruluşlar, finansmana ek olarak teknik eğitime, atölye çalışmalarına, mentorlara ve bir “yapay zekâ koçunun” rehberliğine erişebilecek. Ayrıca, Google.org’un burs programı aracılığıyla, Google çalışanlarından oluşan ekipler, önerdikleri üretken yapay zekâ araçlarının piyasaya sürülmesine yardımcı olmak için altı aya kadar tam zamanlı olarak üç kâr amacı gütmeyen kuruluşla (Tarjimly, Benefits Data Trust ve mRelief) birlikte çalışacak.

Tarjimly, mültecilerin dillerini tercüme etmek için yapay zekâyı kullanmayı amaçlarken, Benefits Data Trust, düşük gelirli başvuru sahiplerinin kamu yardımlarına kaydolmalarına yardımcı olmak için yapay zekâdan yararlanıyor. mRelief ise ABD SNAP (ek beslenme yardım programı) yardım başvuru sürecini kolaylaştırmak için bir araç tasarlıyor.

Google.org küresel savunuculuk direktörü Annie Lewin bir blog yazısında, “Üretken yapay zekâ, sosyal etki ekiplerinin toplumlarına hizmet ederken daha üretken, yaratıcı ve etkili olmalarına yardımcı olabilir” dedi. “Google.org’dan fon alanlar, yapay zekânın hedeflerine neredeyse yarı maliyetle ulaşmalarına yardımcı olduğunu bildiriyor.”

Lewin blog yazısında ayrıca her beş kar amacı gütmeyen kuruluştan dördünün üretken yapay zekânın çalışmaları için uygulanabilir olabileceğini düşünmesine rağmen, neredeyse yarısının bu teknolojiyi kullanmadığını ortaya koyan bir Google.org anketine atıfta bulunuyor ve şöyle diyor: “Bu kâr amacı gütmeyen kuruluşlar, benimsemenin önündeki en büyük engeller olarak araç, farkındalık, eğitim ve finansman eksikliğini gösteriyor” dedi.

Yine de son dönemde cesaret verici bir şekilde, kar amacı gütmeyen YZ odaklı girişimlerin sayısı artmaya başlamış durumda. Kâr amacı gütmeyen hızlandırıcı Fast Forward, bu yıl son sınıfı için başvuranların üçte birinden fazlasının YZ şirketleri olduğunu bildiriyor.

Exit mobile version