Google tarafından yapılan bu önleyici kaldırmalar, henüz gerçekleşmemiş akış korsanlığı reklamlarıyla da ilgilenen daha geniş bir stratejinin parçası.
Mevcut DMCA mevzuatı uyarınca, bir telif hakkı sahibi şikayet ettiğinde, ABD merkezli İnternet hizmeti sağlayıcısının ihlal eden bağlantıları kaldırması bekleniyor.
Bu süreç, bu hizmetleri doğrudan sorumluluktan koruyor. Son yıllarda sistemin etkinliği hakkında çok fazla tartışma yapıldı, ancak standart uygulama olmaya devam ediyor.
Google her zaman DMCA’nın iyi çalıştığını savundu. Bununla birlikte, hak sahiplerinin eleştirileriyle karşı karşıya kalan şirket, telif hakkı sahiplerinin oynayacak kilit bir rolü olduğuna işaret ederken, çok sayıda hizmette çeşitli ekstra korsanlıkla mücadele önlemleri aldı.
Birkaç gün önce Google bu duruşunu yineledi. ABD Patent ve Ticari Marka Ofisi’nin (USPTO) gelecekteki korsanlıkla mücadele stratejileri ve politikaları hakkındaki soruşturmasına yanıt olarak Google, yasal içeriğin kullanılabilirliğinin anahtar olduğunu vurguluyor.
“Yirmi yılı aşkın bir süredir, karşılanmamış tüketici talebinin korsanlığın temel itici gücü olduğunu gözlemledik. Talep meşru arz tarafından karşılanmazsa, kullanıcılar korsan içerik arayacaktır. Bu nedenle korsanlıkla mücadelenin en iyi yollarından biri daha iyi, daha uygun ve meşru alternatifler sağlamaktır.” diye yazdı Google.
YouTube Müzik ve YouTube TV ile Google, tedarik tarafında yardımcı oluyor. Aynı zamanda şirket, insanları korsanlıktan uzaklaştırmak için arama motorunu da değiştirdi.
Diğer tüm çevrimiçi hizmet sağlayıcıları gibi, Google da DMCA kaldırma bildirimlerini işliyor. Telif hakkı sahipleri, Google’ın sonuçlarında korsan içeriğe bir bağlantı bulduğunda, URL’yi bildirerek kaldırılmasını isteyebilirler. Bu, son on yılda yedi milyar kez oldu.
Korsana önleyici müdehale de sağlanıyor
Bu, Google’ın arama dizininden bu kadar çok URL’yi gerçekten kaldırdığı anlamına gelmiyor. Daha önce bildirildiği gibi, Google ayrıca “önleyici” kaldırmaları da destekliyor; bu, bildirilen URL’leri arama motoru tarafından dizine eklenmeden önce engelleyeceği anlamına geliyor.
Bu önleyici kaldırmalar, hak sahiplerinin içeriği Google’dan almadan önce rapor edebilmesini sağlıyor. Bu DMCA tarafından gerekli değil, ancak hak sahipleri bu özelliği toplu olarak kullanıyor.
USPTO mektubunda Google, 2022’de web formu aracılığıyla gönderilen kaldırmaların %40’ından fazlasının henüz dizine eklenmemiş içerik için olduğunu ortaya koyuyor.
“Arama, gönderim sırasında dizinimizde bile olmayan web sayfaları için bildirimleri kabul eder. Bununla birlikte, bu tür web sayfalarının Arama sonuçlarımızda görünmesini proaktif olarak engelleyeceğiz ve bu bildirimleri indirgeme sinyalimize uygulayacağız.
Mektupta, “2022’de, web formumuz aracılığıyla aldığımız 680 milyondan fazla URL’nin %40’ından fazlası Arama dizinimizde değildi ve bu nedenle Arama sonuçlarımızda hiç görünmedi” ifadesi yer alıyor.
Hak sahiplerinin bildirdiği tüm telif hakkıyla korunan URL’ler bir puan kartına ekleniyor. Genellikle hedeflenen siteler, arama sonuçlarında aktif olarak indirgenerek bunları genel olarak halk tarafından daha az görünür hale getiriyor. Google’a göre bu iyi çalışıyor.
Google bunu “Deneyimlerimiz, indirgenmiş sitelerin Arama’dan gelen tıklamalarının ortalama %89’unu kaybettiğini gösteriyor. Bu çabalara ek olarak, insanları yeni bir alana yönlendirerek sitelerin indirgemeden kaçınmasını çok daha zor hale getirdik.” diye ifade ediyor.
Mektubun tamamı, şirketin korsanlığı ele almak için attığı diğer adımları da içeriyor. Açıkça belirtilmese de, Google şu anda işlerin nasıl olduğundan memnun görünüyor ve gelecek için somut korsanlıkla mücadele önerileri yok.
Bununla birlikte, Google, sürekli gelişen korsanlık sorunuyla mücadele etmek için yeni araçlara ve süreçlere yatırım yapmaya kararlı olduğunu vurguluyor.