Techinside Google News
Techinside Google News

Google hastalık teşhisi için yapay zeka kullanıyor

Google hastalık teşhisi için yapay zekayı eğitmeye çalışıyor. Biyoakustik ile 300 milyon ses eğitimi üzerine çalışıyor.
- Advertisement -

Google, akıllı telefon sesiyle hastalıkları tespit etmek için yapay zekayı 300 milyon seste eğitiyor. Biyoloji ve akustiği birleştiren biyoakustiği keşfetmek, yapay zekanın insan seslerinden önemli bilgiler çıkarmak için giderek daha fazla kullanıldığını gösteriyor.

Yapay zeka ilerlemesinde Google, hastalığın ilk belirtilerini tahmin etmek için ses sinyallerini kullanan yeni bir yöntem kullanarak ilerliyor. Google, tüberküloz gibi hastalıkların belirtilerini tespit etmek için AI temel modelini eğitmek amacıyla öksürük, burun akıntısı ve zor nefes alma gibi 300 milyon ses örneğini kullandı. Google, Hindistan’da solunum sağlığı alanında faaliyet gösteren bir yapay zeka girişimi olan Salcit Technologies ile iş birliği yaparak bu teknolojiyi akıllı telefonlara entegre etti.

Google hastalık teşhisi sürecini yapay zekaya bırakmak istiyor

Google daha önce insan duyularını dijitalleştirmek için çaba sarf etti. Şirketin yatırım kolu daha önce kokuya dayalı hastalıkları tanımlamak için AI kullanan girişimleri destekledi. Biyoloji ve akustiği birleştiren biyoakustiği keşfetmek, yapay zekanın insanlar ve hayvanlar tarafından yapılan seslerden önemli bilgiler çıkarmak için giderek artan kullanımını göstermektedir.

Sağlık hizmetlerinde, ChatGPT’nin 200 milyondan fazla kullanıcı tarafından yaygın olarak benimsenmesinin ardındaki teknoloji olan üretken AI, biyoakustiği yeni yeteneklerle ilerletiyor. Google, hastalığın erken belirtilerini tahmin etmek için ses sinyallerini kullanan HeAR (Sağlık Akustik Temsilleri) adlı bir AI modeli geliştirdi ve tıbbi teşhis için yenilikçi bir araç sağladı.

Akıllı telefonlarda kolayca dağıtılabilen bu teknoloji, X-ray makineleri gibi maliyetli teşhis cihazlarına sınırlı erişimi olan bölgelerdeki yüksek riskli popülasyonları izleyebilir ve tarayabilir. Bu yöntemin yararlılığı, bir telefona entegre edilmiş mikrofon ve yapay zeka yazılımını kullanarak uzak bölgelerde sağlık hizmeti seçenekleri sunma yeteneğidir. Dünya Sağlık Örgütü’nün bildirdiğine göre, tüberküloz her gün yaklaşık 4.500 ölüme ve yaklaşık 30.000 yeni enfeksiyona neden oluyor.

Tüberküloz tedavi edilebilir olsa da, milyonlarca vaka teşhis edilemiyor. Sadece Hindistan’da, tüberküloz her yıl yaklaşık çeyrek milyon ölüme yol açıyor ve bu da erken teşhisin önemini vurguluyor.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ
00:10:17

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir