Ancak, bu gözlüğün geliştirici sürümünü satın alıp onunla sokakta dolaşmaya başlayanların sayısı arttıkça dünyanın henüz dijital gözlüklere hazır olmadığı anlaşıldı. Glass, ABD’de neredeyse tüm sosyal alanlarda ve işletmelerde yasaklanmaya başladı. Çok sayıda restoran, bar, kafe, spor salonu, eğlence merkezi kullanıcılarından mekan içinde Glass gözlüklerini kullanmamalarını istedi. Bu yasaklara uymayan müşteriler ise diğer kızgın müşteriler tarafından saldırıya uğrayarak, bıçaklanmaya kadar varan kavgalara karışmak zorunda kaldılar. İnsanlar, sosyal alanlarda kendilerini kayıt altına alan bir tür casus cihaz gibi kullanılan Glass’ı çevrelerinde görmek istemiyorlardı. Google sonunda pes etti ve Glass’ı günlük kullanım için piyasaya sürmekten vazgeçip, özel kurumsal müşteriler için, yine kuruma özel yazılımlarla ve kişiselleştirmelerle, Glass’ı profesyonel bir cihaz olarak konumlandıracaklarını açıkladılar.
Ardından çıkan sanal gözlük haberleri ve halkın bu gözlüklere olan ilgisi, Google’ı bu erken kararı nedeniyle pişman etti. Google, Nest’in yaratıcısı olan yöneticisini, Google Glass’ı ev kullanıcıları için cazip bir ürüne dönüştürme görevine atadı ve şimdi Glass bir başka koldan, ev kullanıcıları için yeniden tasarlanıyor.
Ancak Google aynı zamanda Glass’ı kurumsal müşterileri içinde farklılaştırarak, ayrı bir ürün haline getirme planından vazgeçmedi. Şirketten sızan bilgilere göre Google, Glass’a yeni bir tasarım hazırladı ve onu bu yeni tasarımıyla birlikte, kurumsal müşteriler için piyasaya sürecek.
Peki kurumsal müşteriler Google Glass’tan nasıl bir fayda sağlayabilir.
Bir hastanenin, tüm doktorlarına, hemşirelerine Google Glass dağıttığını düşünün. Elbette hastaneye özel olarak Google tarafından hazırlanmış uygulamalar sayesinde, tüm hastane personeli, bir yandan hastaları ile ilgilenirken diğer yandan, hastane personeli ile iletişim halinde olacak.
Göreve çağrılan doktorlar, hemşireler uyarıları hemen göz bebeğinin önünde görebilecekler. Acil durumlarda daha asansörde, koridorda, hastaya doğru ilerlerken, hastanın tıbbi geçmişi, acil durumu oluşturan sorun vs gibi detaylar hakkında gözbebeğinin önündeki ekrana veriler düşecek.
Hastalara ilaçlarını vermek, iğneleri yapmak durumunda olan hemşireler, sadece hastanın yüzüne bakarak Glass’ın hastayı tanımasını ve doktorunun onun için yazmış olduğu ilaç ve iğne reçetesini ekrana getirmesini mümkün kılabilecekler. Doktorlar, hastaya teşhis koyarken, onun tıbbi geçmişine dair kayıtları gözlerinin önüne getirip, herhangi bir alerjisi veya tedaviye engel durumunun olup olmadığını görebilecekler.
Benzer senaryolar, inşaat, mühendislik, hukuk şirketlerinde, hatta fast food alnında bile kurulabilecek. Dolayısıyla, Google her birinden yüz binlerce dolar alabileceği kurumsal müşterilerini son derece önemsiyor ve Glass’ın kurumsal uygulama potansiyelini göz ardı edemiyor.
Öyle görünüyor ki, Glass zaten kurumsal alanda yaygınlaşıp başarıyla kullanılmaya başladığında, onu hastanelerde, inşaatlarda, restoranlarda, mağaza satış görevlilerinin üzerinde gören diğer insanlar da artık onun varlığına alışmış olacaklar ve Glass’ı kişisel amaçlı kullanım için de rahatlıkla satışa çıkarmak mümkün olacak.