Google’ın üretken yapay zekâ aracı ve büyük dil modeli Gemini’ı eleştirenler kervanına yapay zekâ arama motoru girişimi Perplexity CEO’su Aravind Srinivas da katıldı. Srinivas verdiği son röportajda Google’ın Gemini ile ilgili hatasının önlenebilir olduğunu söyledi. “Bu küçük bir hata değil. Aslında kötü bir uygulama örneği zira görüntü oluşturma olayını test sırasında yakalamak aslında çok kolay” diyor.
Srinivas’ın bahsettiği “imaj oluşturma olayı”, Gemini’nin imaj oluşturma özelliğiyle ilgili olarak geçtiğimiz ay yaşanan ve aşırı “uyanık” olduğu gerekçesiyle tepki çeken son olay. Özellikle ABD’nin kurucu liderleri veya Nazi dönemi Alman askerleri gibi tarihi figürlerin resimlerini isteyen kullanıcıların taleplerine cevap olarak, Gemini’nin farklı ırklardan insanları içeren yanlış görseller ürettiği ortaya çıkmıştı. Google özelliği durdurdu ve üst düzey yöneticileri özür dilemek için öne çıktı. Google CEO’su Sundar Pichai, çalışanlara gönderdiği bir notta bunun “tamamen kabul edilemez olduğunu” söyledi. Google’ın kurucu ortağı Sergey Brin ise yaptığı bir konuşma sırasında şirketin “görüntü oluşturma konusunda kesinlikle hata yaptığını” söyledi.
Ancak Srinivas, sorunun Google’daki daha büyük bir kültürel sorunu yansıttığını söylüyor. Perplexity CEO’su “Sadece tek bir konuya öncelik vermeleri gerekiyor, o da doğru yanıt vermek. Her ne sebeple olursa olsun bunu yapmıyorlar,” diyor ve ekliyor: “Üretken yapay zekânın özünde sınıfınızdaki her zaman haklı olan ama aynı zamanda belli bir siyasi görüşe yakınlığından dolayı nefret etmediğiniz tarafız bir inek öğrenci olmayı hedeflemek yatıyor. Google ise farklı bir şey olmaya çalışıyor ve bu yüzden başları belaya girdi.”
Google Gemini’deki insanlara ait görsel oluşturmayı duraklatma kararı, teknolojinin etik ve kültürel hassasiyetlerle nasıl başa çıkması gerektiği konusundaki geniş tartışmaları da tekrar gündeme getirdi. Şirket, kullanıcılarına daha güvenilir ve doğru sonuçlar sunabilmek için yapay zeka modellerini sürekli olarak güncelleme ve iyileştirme taahhüdünü yineledi. Ayrıca Google, AI sohbet robotu Gemini’nin bu yıl gerçekleşecek küresel seçimlerle ilgili soruları yanıtlamasını da kısıtladı.
Öte yandan, sadece doğru bilgi vermeye odaklandıklarını söyleyen Perplexity ise, Amazon kurucusu Jeff Bezos’tan da yatırım alması ve şirket değerlemesini sadece birkaç ay içinde neredeyse iki katına çıkararak 1 milyar dolara taşıması ile ön plana çıkıyor.