Google’ın şirketlere bulut alanı sunduğu ana sistemi olan Google Compute Engine hafta başında 18 dakika boyunca çalışmadı ve akıllarda hemen “bulut ne kadar güvenli?” sorusu oluştu. Öyle ya, şirketler her yıl en güvenilir şirket listelerinde zirveyi zorlayan Google’a bile güvenemeyecekse kime güvenecekler?
Google Compute Engine adı verilen sistem, şirketin bulut alanındaki en büyük rakibi olan Amazon Web Services EC2 çözümüne rakip olarak yayınlanan bir servis ve dünyanın dört bir yanındaki şirketler, bu servisi kullanarak Google’ın bulutundan alan kiralayabiliyor.
Yani Google’ın kendi bulut servisleri bu sistemde çalışmıyor. Dolayısıyla pazartesi günü yaşanan çökmeden son kullanıcıya hitap eden Gmail, arama motoru ya da Haritalar gibi servisler etkinlenmedi. Buna karşın, HTC’den BrightCove’a, DataStax’tan Zulily’e kadar pek çok büyük şirket bu altyapıyı kullanıyor.
Bulutta neler oluyor?
Her şeyden önce bu hizmetler Gmail ya da Haritalar gibi son kullanıcıya yönelik ve ücretsiz olarak sunulan servisler değil. Google Compute Engine aylık bir ücretle çalışıyor ve ciddi iş sözleşmeleri sonrası kullanıma açılıyor. Ticari bir ürün. Bu nedenle Google’da yaşanan çökme daha fazla önem kazanıyor.
Şirket yetkilileri de bunun farkında ve yayınlanan uzun özür metninde, müşterilere aylık ücretin yüzde 10 ila yüzde 25’i arasında geri kredi sunulacağını belirtiyorlar. Bu oran hizmet sözleşmesinde geçen geri ödemeden daha fazla. Ancak Google’ın bulutta rekabet oluşturmak için başka çaresi yok.
Peki, Google Compute Engine neden çöktü?
Business Insider haberine göre çökme, bir hatalar silsilesi sonucu yaşandı. Ekipten biri ağda yarı rutin bir güncelleme gerçekleştiriyordu ve bir hataya denk geldi. Sonrasında problemi bulması ve otomatik olarak düzeltmesi gereken arıza güvenlik yazılımı devreye alındı ancak onda da bir hata oluştu. Ardından sistem yazılımı kontrolden çıktı ve tüm ağa yanlış teknik bilgiyi göndererek çökmeye neden oldu.
Açıklamalara göre Google bu hatalar silsilesinden dersini aldı ve bulut servisinde bir daha benzer durum yaşanmaması için 14 önemli teknik değişiklik yaptı. Sistemde yaşanan aksaklık ayrıca önümüzdeki hafta kıdemli mühendisler tarafından Google genelinde gözden geçirilecek. Hatanın öneminin farkında olduğunu belirten şirket yetkilileri, bir daha benzerini yaşamamak için tüm önlemleri alacaklarını ifade ediyor.