API.AI, uygulama ve3 yazılım geliştiricilerin Apple’ın Siri dijital asistanı benzeri konuşabilen ve konuşulanı anlayan bot yazılımları üretmek için kullanılan bir altyapı. Özellikle insan benzeri konuşmalar yapabilen ve farklı diller ile çalışabilen botlar yapımında API.AI epey ünlü bir isim. Google ise dün, API.AI’ı satın aldığını açıkladı.
İnsanlar olarak iletişimde aslında farkında olmadığımız kadar iyiyiz. Örneğin “Yüzümün halini gördün mü” dediğimiz de hiç düşünmemize gerek kalmadan sayı olan 100’den değil, surattan bahsedildiğini anlıyoruz. Bağlam içinde değişen kelime anlamlarına o kadar alışkınız ki, beynimizin bu farklı anlamları değerlendirip işlem yaptığını fark etmiyoruz bile. Ancak, bilgisayar bilimlerinde durum bu şekilde işlemiyor. Bir yazılıma bu işlevleri kazandırmak çok zor.
Örneğin bir yazılıma “bana bir araç bul” dediğimizde kayıp bir aracı mı bulacağını, en yakındaki otomobilin yerini mi söyleyeceğini, Uber uygulamasını mı açacağını yoksa taksi mi çağıracağını bilmesi lazım. Dahası, bunu siz öğretmeden bilmesi lazım. Anlamın tam net olmadığı durumlarda, botlara dil öğretme işlemi korkunç bir zorluk derecesine erişiyor. Çünkü kullanılan dilin kıvraklığı ile aynı anlamı taşıyan yüzlerce farklı cümle kurabileceğimiz gibi, bir tek cümlenin onlarca farklı anlamı da olabiliyor.
API.AI, uygulama ve yazılım geliştiricilerin her bot yazmaya çalıştıklarında tekerleği yeniden icat etmek zorunda kalmalarının önüne geçmek için, bu sorunları aşacak hazır araçlar sağlıyor. Konuşma tanımlama, niyet tanımlama ve bağlam yönetimi gibi araçlar ile geliştiriciler, belli bir alana özgü botlar inşa edebiliyorlar. API.AI 14 farklı dil destekliyor ama maalesef şimdilik Türkçe bunların arasında değil.
API.AI’ın kendi sitesinden edindiğimiz bilgiye göre, şu ana kadar 3 milyardan fazla API talebi alınmış. Yani API.AI ile yapılmış botlar en az 3 milyar kere son kullanıcı tarafından başarıyla kullanılmış. Ayrıca Google, API.AI ile bir şekilde bot yapan 60 binden fazla geliştirici olduğunu söylüyor.
Google’ın API.AI’ı satın almak için ne kadar ödeme yaptığına dair net bir bilgi henüz yok. Ancak daha önceki yatırım turlarına bakacak olursak API.AI şimdiye kadar 8,6 milyon dolardan fazla değerlemeye ulaşmış durumdaydı. 2012 yılında Intel’den 3 milyon dolar alan şirket, 2014 ve 2015 yıllarında sırasıyla 2,6 milyon dolar ve 3 milyon dolar daha yatırım aldı. Ancak 2014 yılının başında Alpine, Plug and Play ve Intel Capital tarafından tekrar yatırım yapılan API.AI’ın bu dönemde ne kadar değerleme kazandığı bilinmiyor. Önceki yatırım oranları ile karşılaştırıldığında ise API.AI’ın rahatlıkla 10 milyon dolar değerlemenin üzerine çıkabileceği düşünülüyor.