Site icon TechInside

Google, AB’nin doğruluk kontrolü taahhütlerine direniyor!

Google, 2022’de AB tarafından tanıtılan ve dijital dezenformasyonu azaltmayı hedefleyen gönüllü taahhütlere imza atmıştı, ancak bu taahhütlerin Dijital Hizmetler Yasası (DSA) kapsamında yasal düzenlemelere dönüşmesi sürecinde geri adım attı.

Google’ın Küresel İşler Başkanı Kent Walker, Avrupa Komisyonu’nun içerik ve teknoloji yetkilisi Renate Nikolay’a yazdığı bir mektupta, şirketin doğruluk kontrolü gerekliliğini kabul etmeyeceğini belirtti. Walker, bu tür bir entegrasyonun Google’ın hizmetleri için uygun ve etkili olmadığını savundu. Ayrıca, bu gereklilikler yasalaşmadan önce şirketin dezenformasyonla mücadeleye yönelik taahhütlerden tamamen çekileceğini ifade etti.

Halihazırda, AB’nin Dezenformasyon Uygulama Kuralları, imzacılardan şu adımları talep ediyor:

• AB ülkelerindeki doğruluk kontrolü organizasyonlarıyla iş birliği,

• Tüm AB dillerinde kullanıcıların bu çalışmalara erişiminin sağlanması,

• Dezenformasyon yayarak gelir elde eden içeriklere finansal teşviklerin kesilmesi,

• Kullanıcıların dezenformasyonu tanımasını, anlamasını ve işaretlemesini kolaylaştıracak araçların geliştirilmesi.

Ancak bu taahhütler şu an için yasal bağlayıcılığa sahip değil.

Google ve diğer teknoloji devlerinin tavrı

Google, doğruluk kontrolü çalışmalarını içermeyen içerik moderasyon politikalarını sürdürüyor. Şirket, mevcut taahhütlerin bazı gerekliliklerine itiraz ederek, doğruluk kontrolü organizasyonlarıyla anlaşmalara varmaya çalışacağını, ancak sürecin tamamen kontrol edilemeyeceğini savundu.

Meta, Microsoft, TikTok ve Twitch gibi 40 platform, dezenformasyon uygulama kurallarını imzalamış durumda. Ancak, Twitter (şimdi X olarak biliniyor), Elon Musk’ın platformu satın almasından sonra bu taahhütlerden çekildi. Meta ise ABD’deki doğruluk kontrol programını kısa süre önce durdurdu. Avrupa Doğruluk Kontrol Standartları Ağı, taahhütlere imza atan birçok dijital platformun bu yükümlülükleri yerine getirmekte yeterince aktif olmadığını belirtiyor.

Yasal süreç ve belirsizlikler

AB, dezenformasyon uygulama kurallarındaki tüm gerekliliklerin DSA altında resmi yasalara dönüşüp dönüşmeyeceğini henüz kesinleştirmedi. AB yetkilileri, imzacılarla hangi taahhütlerin uygulanabilir olacağına dair görüşmelerini sürdürüyor. Komisyon, bu kuralların en erken 2025’in Ocak ayında yürürlüğe girebileceğini açıklamıştı.

Google’ın kararı, AB ile teknoloji devleri arasındaki düzenleyici çatışmaları bir kez daha gündeme taşıdı. AB’nin nihai adımları ve Google’ın buna karşı alacağı tutum, dezenformasyonla mücadele politikalarının geleceğini şekillendirecek gibi görünüyor.

Exit mobile version