Site icon TechInside

Google, 115 MW’lık jeotermal enerji alımı yapıyor!

Google enerji

ABD’li teknoloji devi Google, elektrik kuruluşu NV Energy ile Nevada veri merkezlerine gelişmiş jeotermal elektrik sağlamak için bir anlaşma yaptığını açıkladı. Anlaşma, Fervo Energy tarafından işletilen jeotermal tesisten yenilenebilir enerji satın almayı içeriyor.

Google ve Microsoft gibi firmalar, günümüz yapay zekâlarını barındıran veri merkezlerinin bitmek bilmeyen enerji ihtiyaçlarını karşılamak ve net sıfır hedeflerine ulaşmak için yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım yapmaya devam ediyor. Google, 2024 yılı boyunca ABD’de veri merkezleri inşa etmek ya da genişletmek için en az 4 milyar dolar harcamayı planladığını duyurdu.

GoogleNevada‘daki veri merkezlerine enerji sağlamak üzere Fervo Energy tarafından işletilen jeotermal tesisten 115 MW yenilenebilir enerji satın almak için Warren Buffett imparatorluğunun bir parçası olan NV Energy ile bir anlaşma imzaladı. Son bilgilere göre, Google‘ın küresel operasyonları rüzgar ve güneş enerjisi de dahil olmak üzere %64 oranında karbonsuz enerji ile destekleniyor.

Fervo EnergyGoogle ile birkaç yıldır birlikte çalışıyor. Pilot program kapsamında Fervo, geçtiğimiz aylarda Google’a 3,5 megavat güç sağlayan gelişmiş jeotermal enerji sunmaya başlamıştı. Fervo, “Enhanced Geothermal System” (EGS) olarak bilinen Gelişmiş Jeotermal Sistem yöntemini kullanıyor. Doğal bir jeotermal sistemin elektrik üretebilmesi için ısı, akışkan ve kaya geçirgenliğinin bir arada bulunması gerekiyor. Dünyanın birçok bölgesinde kaya gerekli ısı seviyesine sahip olsa da akışkanın içinden geçmesi için yeterli geçirgenliğe sahip değil. EGS yönteminde yeraltında derin ve yatay sondajlar yapılarak kayada kırıklar oluşturuluyor. Ardından kırıklara sıvı enjekte edilerek bu geçirgenlik yapay olarak sağlanıyor.

Google‘ın bu hamlesi, şirketin yenilenebilir enerjiye olan bağlılığını ve çevresel sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşma konusundaki kararlılığını bir kez daha gözler önüne seriyor.

Exit mobile version