Hastaların gerçek duygularını bakıcılarından veya hatta kendi bilinçli benliklerinden gizlemeleri alışılmadık bir durum değildir. Deneysel yeni bir yüz “çıkartması”, kullanıcının mevcut zihin durumu hakkında bilgi tespit edip ileterek yardımcı olabilir.
Giyilebilir cihaz duygu değerlendirmesi ile yardımcı oluyor
Şu anda Pennsylvania Eyalet Üniversitesi’ndeki Doçent Dr. Huanyu “Larry” Cheng ve meslektaşları tarafından geliştirilmekte olan esnek, gerilebilir cihaz, çift eksenli mekanik gerginlik, vücut sıcaklığı, ter kaynaklı nem ve kan oksijen seviyelerini ölçen sensörler içeriyor. Bu sensörler, sinyallerinin ve ölçüm yöntemlerinin birbirleriyle etkileşime girmesini önleyen ince farklı malzeme tabakalarıyla ayrılmış, krep gibi istiflenmiştir.
Diğer bileşenler arasında baskılı devre kartı, kablosuz şarj bobini, 5 voltluk pil ve Bluetooth çipi bulunur. Tüm bu parçalar ve parçalar, tüm cihazın uzunluğu yaklaşık 6 cm (2,4 inç) olacak şekilde su geçirmez bir silikon kaplamanın içine yerleştirilmiştir.
Çıkartma hastanın yüzüne geçici olarak yapıştırıldığında, gerginlik sensörü iki eksen boyunca cilt hareketlerini izler ve bu verileri kablosuz olarak yakındaki bulut bağlantılı bir akıllı telefon veya tabletteki bir uygulamaya iletir.
Yazılımdaki AI tabanlı algoritmalar, kişinin mevcut yüz ifadesini çıkarabilir ve bu kesinlikle ruh haliyle bağlantılıdır. Laboratuvar testlerinde, teknolojinin altı yaygın yüz ifadesini belirlemede %96’nın üzerinde doğruluk sağladığı kanıtlanmıştır: mutluluk, şaşkınlık, korku, üzüntü, öfke ve iğrenme. Bununla birlikte, ifadeler sahte olabilir, hatta çoğu zaman bilinçaltında bile. Bu nedenle, uygulama sıcaklık, nem ve kan oksijen sensörlerinden gelen gerçek zamanlı okumaları da kullanır. Bu veri kombinasyonunu kullanarak, sistem şu ana kadar çeşitli video kliplerin izlenmesiyle tetiklenen gerçek duyguları belirlemede neredeyse %89 oranında doğrudur.