Ülkemizde nüfusun genç ve teknoloji kullanımının yüksek olması nedeniyle bu konuda ciddi bir potansiyelin varlığı tartışılmaz. Çok güzel fikirleri olan çok zeki gençlerimiz var. Ancak bu gençlerin büyük bir kısmı maalesef ne yapacağını bilmiyor ya da bürokrasi içinde kaybolup gidiyorlar..
Bu yazıda girişimci ruhlara yatırımcılar ve fon bulunması ile ilgili bazı küçük ipuçları vermeye çalışacağım. Girişimcilerin en çok zorlandığı nokta tabi ki fikri hayata geçirebilmek için gerekli fonu bulmak oluyor. Fonu bulmak için ya KOSGEB, TÜBİTAK gibi kurumların desteğini almak ya da yatırımcı bulmak gerekiyor. Yatırımcılar ise bu konuda ikiye ayrılıyor. Kitle yatırımcılar ya da profesyonel yatırımcılar olarak adlandırabileceğimiz bu fon sahiplerinin fikre yatırım yapmaları için inanmaları ön koşul olarak karşımıza çıkıyor. Fikir sahibi genç beyinlerin dikkat etmesi gereken şeyler tam da bu nokta da başlıyor.
Kitle yatırımcılar fikir sahiplerinin arzusuna ve fikre olan adanmışlığa dikkat ederken, profesyoneller ise arzudan daha çok fikrin hayata geçebilmesi için yapılan hazırlıklara bakıyorlar. Kickstarter, indiegogo gibi sitelerde paylaşılan fikirler kitlelere sunuluyor ve burada çoğunluk, fikir sahibinin arzu ve motivasyonuna bakıyor. Bu sitelerde fikri anlatmak için hazırlanan sunumlar ve videolar çoğunluğu ikna etmek amacıyla projenin hayata geçmesi için yapılan hazırlıklardan ziyade başarma arzusunu ön plana çıkarıyor görünüyor. Oysa amatör ruhların unuttuğu detay burada devreye giriyor. Binlerce küçük yatırım almak ve binlerce ortak edinmek yerine, büyük tek yatırım almak için yapılması gereken şey iş planını, modelini, yapılan hazırlıkları daha iyi sunmaktan geçiyor. Ancak asıl cevap bulunması gereken soru “fikrin başarılı olması için arzu mu daha önemli yoksa hazırlık mı?” oluyor.
Amerika’da bulunan Rice Üniversitesi’ndeki araştırma sonuçlarına göre başlangıçta girişimciler başarılarında kilit faktörü arzulu olmayı gösterirken, üç yıl sonra geriye dönüp baktıklarında çok az bir kısmı aynı fikri savunuyor. Çoğunluk arzu ve tutkunun proje başarısında herhangi bir rol oynamadığını düşünüyor ve temel faktörün yapılacak olan işe iyi bir hazırlık olduğunu tecrübe ettiklerini söylüyorlar.
Araştırma şu şekilde yapılıyor. Ekip, Indiegogo sitesinde sunulmuş 522 fikri inceliyor. Bu fikirlerin tamamına ait videolar izleniyor, yazılı ifadeler okunuyor ve girişimcileri “çok arzulu” , “kendini adamış” gibi kategorilere ayırıyorlar. Aynı fikirler bir de hazırlık aşamasına göre sınıflandırılıyor. Sonuçta kitlelerin; arzusunu en iyi ifade eden fikir sahiplerini üç kat daha fazla tercih ettiği gözlemleniyor. Bu fikirler profesyonel yatırımcılara anlatıldığında ise durum tam tersi çıkıyor. Hazırlığı en iyi yapılmış projeler profesyonel yatırımcılar tarafından daha fazla beğeniliyor.
Yatırımcılar tarafında da durum farklı değil aslında ve araştırma sonuçlarını destekliyor. Arzunun fikre yatırım yapmak için gerek ama yeter şart olmadığını düşünüyorlar. Girişimcilerin yapması gereken ise arzularını geri plana atmadan, yaptığı hazırlıkları da gösterecek bir dengede sunumlarını hazırlamaları gerekiyor.
Fikri hür, vicdanı hür gençlere ithaf olunur…