Site icon TechInside

Girişim ekosistemine ilk çeyrekte 19 milyon dolar yatırım

Girişim ekosistemi araştırmalarıyla tanınan Startups.Watch, 2017 ilk çeyreğinde gerçekleşen girişim ekosistemi yatırım rakamlarını açıkladı. Buna göre bu yılın çeyreğinde 23 girişim  19 milyon dolar yatırım aldı. Bir önceki çeyrekte 12.9 milyon dolar yatırım alan girişim ekosistemi 2017’nin ilk çeyreğinde bu rakammı yüzde 51 artırarak 19 milyon dolara çıkardı. En büyük yatırım anlaşması ise 15 milyon dolarla Iyzico oldu. 

Abonesepeti, Banamama, Blindid, Buldumbuldum, ButikGez, CepteTamir, Evdekibakıcım, Evreka, Garajsepeti, İnovatink, Insider, Iugo, Iyzico, Jestiniyap, Jetract, MagSpin, Peoplise, Qumpara, Reztoran, Sinemia, Startsub, Tarfin ve Vispera 2017’nin dikkat çeken yatırım alan girişimleri arasında yer aldı.

Avrupa’da yatırımlar yavaşladı

Avrupa’da 2017’nin ilk çeyreğinde bir önceki seneye göre yatırım adedinde %27, yatırım miktarında %18 düşüş gerçekleşti. Brexit nedeniyle ülkeler İngiltere’ye tepkili olsalar da girişimlere yatırım konusunda İngiltere birinciliği kimseye kaptırmadı. Sadece 3 ayda milyar dolar yatırım toplayan İngiliz girişimleri Silikon Vadisi’nden sonra Avrupa’nın göz bebeği konumunu korumaya devam etti. Türkiye, Doğu Avrupa’nın Polonya ile beraber en büyük girişim ekosistemi olurken, Yunanistan, Bulgaristan, Romanya’da neredeyse Türkiye’nin 10’da 1’i kadar bile yatırım yapılmadı.

Türkiye Orta Doğu’nun girişim merkezi olmaya devam etti

Orta Doğu’da ise Türkiye İsrail’den sonra en büyük girişim ekosistemi pazarını olmaya devam etti. Türkiye’ye en yaklaşan ülke ise 1. çeyrekte 2 milyon dolar yatırım toplayan Lübnan oldu.

Ünlüler girişimlere yatırım yapmayı sevdi

Türkiye’de son iki yıldır artan tohum yatırım sayısı bu yıl da artış gösterdi. Yatırımların büyük çoğunluğunu tohum yatırımlar oluştururken milli basketbolcu Sinan Güler ve sanatçı Mustafa Sandal melek yatırımcılar arasına katılan ünlüler oldu. Mustafa Sandal Jestiniyap, Sinan Güler ise Inovatink adlı girişimlere yatırım yaparak dikkat çektiler.

Kurumlar kendi alanları dışına çıkmaya devam ediyor

Tüm dünyada yatırım trendleri konusunda ilginç gelişmelerle karşı karşıyayız. 2017’nin ilk çeyreğinde bankalar yapay zeka ve büyük veri konusuna, otomotiv sektörü yapay zeka ve endüstri 4.0 üzerine yatırımlarını artırdı. Telekom şirketlerinin yatırım yaptığı alanlar ise finans teknolojileri, büyük veri ve endüstri 4.0 üzerine yoğunlaşıyor. Rapora göre Amerika, Çin ve İngiltere ise finans teknolojilerine en çok yatırım yapan ülkeler oldu.

Yatırımların yükselme yönündeki hareketi devam ediyor

Startups.watch kurucu ortağı İhsan Elgin yaptığı açıklamada aşağıdaki konulara değindi: Türkiye’de girişimlere yönelik yatırımlara baktığımızda 2016 yılının %43 oranıdan bir büyümeyle kapanmasından sonra, bu yılın ilk çeyreğinde de artma eğiliminin devam ettiğini, bir önceki yılın aynı dönemine göre %51 gibi yüksek bir oranla büyüme gerçekleştiğini görüyoruz. Türkiye’de yatırımların her şeye rağmen büyüyor. Etki eden her türlü koşulun yanında yatırımların ekonomiye olan etkisinin yönü çevirmeden devam ediyor olduğunu görmek umut verici.

Dünyada, özellikle Doğu Avrupa’da ve Orta Doğu’da önde gelen ekonomilere benzer bu hareket bizim, girişimlere yapılacak yatırımların devam edeceğini öngörmemizi sağlıyor. Son yıllarda hayat bulan ve yatırım çeken çok ciddi girişim fikirleri ülkemizi cazibe merkezi haline getirmeye başladı.

Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da ilk çeyrekte tüm dünyada en çok ilgi gören girişimlerin faaliyet alanlarına baktığımızda finansal teknoloji uygulamaları, yapay zeka, büyük veri konularının yine ön planda olduğunu görüyoruz.

2017, KOBİ’lere odaklı girişim yılı olacak

2017 yılı, KOBİ dünyasına hizmet eden, verimlilik ve satış arttırıcı olanaklar sağlayan girişimlerin yılı olacak, bu girişimler yatırım alacaklar. Devam eden çeyreklerde, finansal teknolojilerin büyümesinin devam etmesini, perakende teknolojilerinin de yeni odak sektör olmasını bekliyoruz.

Exit mobile version