Dünyanın tam ölçekli karbon emme sistemine sahip ilk gemisi emisyonu yüzde 70 azaltıyor. Gemideki sistem, gemiden çıkan CO2 emisyonlarının yüzde 70’ini yakalayacak ve karada kullanılmak üzere depolayacak.
Norveçli bir denizcilik şirketi olan Solvang ASA, tam ölçekli bir gemide karbon yakalama ve depolama (OCCS) sistemine sahip dünyanın ilk gemisi Clipper Eris’i hizmete sundu. Yapılan basın açıklamasında, sistemin emisyonların yüzde 70 oranında azaltılmasına yardımcı olacağı ve depolanan karbonun gıda işleme endüstrisinde yeniden kullanılmasına olanak sağlayacağı belirtildi.
Gemiler kendi karbon salmını yakalayarak çevreci hale gelecek
Gemicilik sektörü küresel ticaret için çok önemlidir, ancak fosil yakıtlarla çalışan bu sektör büyük bir karbon salınımına neden olmaktadır. Tahminlere göre gemicilik, toplam insan kaynaklı karbon emisyonlarının yüzde üçüne katkıda bulunmakta ve bu etkiyi daha temiz yakıtlar yoluyla azaltma çabalarını teşvik etmektedir.
Hidrojen potansiyel bir yakıt alternatifidir, ancak teknolojinin gerçek dünya senaryolarında kullanılabilmesi için hala olgunlaşması gerekmektedir. Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) 2050 yılına kadar operasyonlardan kaynaklanan net sıfır emisyona ulaşma kararını ancak yakın zamanda kabul etmiş olsa da, on yılı aşkın bir süredir emisyonları azaltmaya yönelik düzenlemeler uygulamaktadır. Norveçli Solvang ASA şirketi bu çabaların ön saflarında yer almıştır. Şirket 2011 yılında, daha enerji verimli gemiler yapmak ve gaz devridaimini kullanarak zararlı emisyonları ortadan kaldırmak için bir program başlattı.
2021 yılında, bir karbon yakalama ve depolama sistemi geliştirmek için CO2 yıkayıcı üreticisi Wärtsilä ile işbirliği yaptı ve bunu 1,2 MW’lık bir sistem üzerinde test etti. 2023 yılında şirket, Norveçli teknoloji inkübatörü Enova’dan fon aldı ve MAN Energy Solutions ve araştırma enstitüsü SINTEF ile işbirliği yaparak dünyanın ilk tam ölçekli OCCS sistemini etilen taşıyıcı Clipper Eris üzerinde piyasaya sürdü. Gemi, komple bir yenileme için Singapur’daki bir kuru havuza gönderildi. Gemideki yeni OCCS teknolojisi, gelecekte uygulanacak daha katı emisyon düzenlemelerini karşılayacak şekilde donatıldı.
Clipper Eris yedi megavatlık bir ana motora sahip. OCCS sistemi, gemide depolanmak üzere sıvılaştırılacak olan karbondioksiti izole etmek için yıkayıcı ve egzoz temizleme sistemleriyle birlikte çalışacaktır. Solvang ASA CEO’su Edvin Endresen bir basın açıklamasında: “Mevcut temizleme teknolojisiyle birlikte gemide karbon yakalama, dünyanın derin deniz filosunun karbonsuzlaştırılması için önemli bir kestirme yoldur. Bu, gelecekteki gemiler için en umut verici çözümlerden biri olarak öne çıkıyor” dedi.