Özyeğin Üniversitesi (ÖzÜ) Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Uysal’ın başkanlığında ÖzÜ Çekmeköy Kampüsü’nde 7-8 Eylül tarihlerinde toplanan 4. Uluslararası Optik Kablosuz Haberleşme Çalıştayı (IWOW 2015) 50’den fazla dünyaca ünlü bilim insanını bir araya getirdi.
5G Altyapısı için İdeal Çözüm
Çalıştay Başkanı Prof. Dr. Uysal’ın çalıştayda yaptığı açıklamaya göre, optik kablosuz iletişim teknolojileri önümüzdeki 5 yıllık sürece damga vuracak ve gerek fiber optik, gerekse klasik kablosuz iletişim teknolojilerine güçlü bir alternatif olacak. Örneğin, lazer vericiler kullanılarak fiber optik kablo kullanmaya gerek olmadan havadan kilometrelerce öteye terabit (1000 gigabit) hızında iletişim yapmak mümkün olabilecek. Ayrıca bu lazer linklerin, ultra yüksek kapasiteli olacağı öngörülen 5G baz istasyonlarını birbirlerine bağlamak için aday bir teknoloji olacağı ve 2020 yılından sonra yaygın olarak kullanılacağı da öngörülüyor.
Ampülden Internete Bağlanma Teknolojisinin İlk Demoları Çalıştay Kapsamında Sergilendi
Diğer bir kablosuz optik iletişim teknolojisi ise ev ve iş yerlerindeki aydınlatma tesisatının Internete bağlanmak için kullanılması. Bu tür bir sistemde LED ampüller verici olarak kullanılarak insan gözünün algılayamayacağı kadar yüksek frekanslarda modüle ediliyor. WiFi teknolojisine alternatif olan bu sistemler gigabit (saniyede 1 milyar bit) hızlarına kadar çıkabiliyor. LiFi olarak adlandırılan bu tür sistemlerin ilk demoları da çalıştay kapsamında sergilendi.
Otomobiller Birbirleriyle Konuşacak
LED’lerin yaygın olarak kullanılmaya başlandığı bir sektör de otomotiv. Optik kablosuz iletişim teknolojisi kullanan araçlar LED tabanlı ön ve arka farlarını kullanarak birbirleriyle haberleşebilecek. Bu şekilde yol ile ilgili bilgilerin gerçek zamanlı olarak kullanıcıya aktarılması ve sürüş güvenliğinin arttırılması mümkün olacak.
Çalıştayla Eş zamanlı Eğitim Okulu
Verdiği örneklerin, optik kablosuz uygulamalardan sadece birkaçı olduğunu söyleyen Prof. Dr. Uysal, geniş uygulama alanları ve getirdiği büyük avantajlarla optik kablosuz iletişimin geleceğin teknolojisi olmaya aday olduğunu vurguluyor ve böyle önemli bir çalıştayın Türkiye’de toplanmasının öneminin altını çiziyor.
Çalıştayla eş zamanlı olarak düzenlenen eğitim okulunda da Türkiye’den ve Avrupa’dan 40’ı aşkın yüksek lisans ve doktora öğrencisine optik kablosuz iletişim teknolojileri konusunda dersler ve seminerler verildi.