Forbes’un eline geçen ilk tasarı örneğide ise Booker’ın, diğer ülkelerin gerisine düşmemek için çabaladığı ve ticari insansız hava araçları için ABD’nin öne geçmesini sağlayacak kurallar peşinde koştuğu görülmüş. Mart ayındaki süreçte Google ve Amazon gibi şirketlerin, Avustralya, Kanada ve İngiltere gibi ülkelerde test merkezleri kurduğu ve ABD’yi arka plana ittikleri not düşülmüş.
Bu sözler FAA’nin insansız hava araçları için oluşturmaya başladığı kuralların ortaya çıkmasından sonra geldi. Zira FAA, ticari cihazların 500 feet’in altında uçması, gün ışığında uçuş şartı ve cihaz operatörünün görüş açısı içinde olması gibi belli başlıklar ortaya koymuştu. Gözlemciler ise bu kuralların tam anlamıyla yasallaşmasının 2 yılı bulabileceğini bunun da ABD’nin sektörü ciddi anlamda geriden takip etmesine sebep olacağı dile getirmiş.
Bu süreçte Booker ve Hoeven’ın hedefi, üreticilerin yasal süreçlerin tamamlanana kadar geçecek süreyi atlatmasını sağlamak ve ürünün aktif halde kullanıma sunulması için gerekli süreyi kısaltmak. Örneğin Amazon uçuş sertifikasını cihazının başvurusundan neredeyse bir yıl sonra aldı!
Yeni tasarı ile birlikte amaçlanan şey ise, hava araçlarının entegrasyon sürecinde yardımcı bir yönetici pozisyonunun oluşturulması, bu konuma gelen kişinin de FAA ve Taşıma Sekreteryası’nın sorularını yanıtlaması şeklinde.