Türkiye’nin ilk melek yatırım organizasyonlarından Galata İş Melekleri (Galata Business Angels – GBA), otizmli kişiler ve ebeveynleri için uygulamalar geliştiren Otsimo girişimine yatırım kararı aldı. Bu yatırım GBA üyelerinin tamamının ilk kez bir girişime yatırım yapması açısından da önem taşıyor.
Otsimo, oyunlaştırma tekniğini kullanarak otizmli çocuklara özel eğitimler veren bir mobil eğitim platformu. Eğitimsizlik ve ödeneksizlik yüzünden eğitim alamayan otizmli bireylerin hayatını değiştirmeyi amaçlayan girişim GBA’dan aldığı yatırım ile ABD pazarındaki açılımını büyütmeyi ve yazılımlarını yapay zeka ile birleştirmeyi planlıyor.
Otsimo ayrıca 2016 yılında TÜSİAD tarafından Türkiye’nin En İyi İş Fikri ve Berkeley Üniversitesi tarafından da dünyadaki en başarılı 4. Sosyal Girişimi seçilmişti.
Girişimi ortaya çıkaran öykü
Türkiye ve Amerika’da 2 binden fazla otizmli aileye eğitim ulaştıran girişimin ortaya çıkmasının ise oldukça ilginç bir hikayesi bulunuyor. Otsimo Kurucu Ortağı ve CEO’su Hasan Zafer, Otsimo’yu kurma nedenlerini şu şekilde aktardı:
“Kardeşimin otizmli olmasından dolayı hep ona yardım etmek için bir şeyler gerçekleştirmek istiyordum. Bir gün kardeşimin okuyamamasına rağmen, akıllı telefonumla oynadığını gördüm. Dahası kardeşim eğitime 5 dakikadan fazla odaklanamazken akıllı cihazlarla 50-60 dakika ilgileniyordu. Yaptığım araştırmalar sonucunda otizmli çocuklar için geliştirilen eğitim uygulaması olmadığını gördüm. Bu nedenle Otsimo fikrini hayata geçirmeye karar verdik.”
Yatırım, platforma yapay zekanın getirilmesi için kullanılacak
GBA’dan aldıkları yatırımın oldukça önemi olduğunu ve bu yatırımı yapay zeka çalışmalarında kullanmayı planladıklarını belirten Zafer, “Bizim amacımız Otsimo’yu yapay zekayla birleştirmek. Özellikle otizm eğitimi, analiz temelli olduğu için buna çok uygun. Yine otizm, bir spektrum bozukluğu olduğu için çocukların durumunu yaşından veya sınıfından değil çocukların kendisinden anlamamız gerekiyor. Bu da bizi daha önceki eğitim uygulamalarından ayırıyor. Bu nedenle yapay zeka çalışmalarımıza ağırlık vereceğiz.” dedi.
Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan girişimin lider yatırımcısı GBA meleklerinden Kurtuluş Eker şunları söyledi: “Türkiye’de 352 bin otizmli çocuk var ve bu sayı Türkiye’de kanserli hasta sayısının 3 katı kadar. Ancak bunların sadece 21 bini eğitim alabiliyor çünkü otizmlilerin eğitimi için çok ciddi ücretler ödemek gerekiyor. Otsimo iyi bir içgörüden yola çıkmış, iyi girişimcilerin geliştirdiği, otizmli çocuklara ve ailelerine destek sağlayan maddi olarak erişilebilir mobil bir çözüm. GBA olarak neredeyse tüm üyelerimizin yatırım yapması da girişimin kendisine ve ortaya koyduğu sosyal faydaya olan inancımızı yeteri kadar gösteriyor.” dedi.