Techinside Google News
Techinside Google News

Fosil yakıt reklamları yasaklanacak mı?

BM fosil yakıt reklamları için uyarıda bulundu. Sıcaklıkta yaşanan artışa dikkat çekerek fosil yakıtları önleyici tedbirler görüşüldü.
- Advertisement -

BM şefi yaptığı açıklamada, insanların Dünya için dinozorları yok olmaya sürükleyen göktaşı kadar tehlikeli olduğunu söyleyerek, kayıtlara geçen en sıcak 12 aydan sonra fosil yakıt reklamlarına son verilmesi çağrısında bulundu. Buzullar erirken ve deniz seviyeleri yükselirken, dramatik iklim değişiklikleri dünya çapında ağır bir etki yaratmaya başladı; aşırı hava olaylarını , selleri ve kuraklığı körüklüyor.

Fosil yakıt reklamları yasak gündeme geldi

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, küresel iklim gözlemcilerinin gezegenin başının belada olduğuna işaret eden bir dizi yeni bulgu sunması üzerine, küresel ısınmanın ana etkenleri olan petrol, gaz ve kömür reklamlarının yasaklanması çağrısında bulundu.

Guterres, “İklim konusunda biz dinozor değiliz. Biz meteoruz. Biz sadece tehlikede değiliz. Tehlike biziz” dedi. AB iklim gözlemcisi Copernicus, geçtiğimiz ayın tarihteki en sıcak Mayıs ayı olduğunu ve bu rekorun kırıldığı art arda 12. ay olduğunu duyurdu. Copernicus, insan kaynaklı sera gazı emisyonlarının gezegeni ısıtmaya başlamasından önceki döneme atıfta bulunarak, Haziran 2023 ile Mayıs 2024 arasındaki küresel ortalama sıcaklığın “1850-1900 sanayi öncesi ortalamanın 1,63 santigrat derece üzerinde” olduğunu söyledi.

Copernicus, 2023’ün zaten sanayi öncesi seviyelerin 1,48 derece üzerinde en sıcak yıl olduğunu söyleyerek, doğal hava olayı El Niño’nun sıcaklıkları daha da artırdığına işaret etti. El Niño dağılıyor olsa da Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), insanlığın önümüzdeki beş yıl içinde Dünya sıcaklığının en azından geçici olarak 1.5°C’yi aşma ihtimalinin yüzde 80 olduğunu duyurdu.

WMO, insanlığın 2015 Paris Anlaşması’nda ısınmayı 1.5 dereceyle sınırlandırmak için belirlenen iklim hedefleriyle oyun oynadığı konusunda uyardı. WMO, sınırı geçici olarak aşma şansının sıfıra yakın olduğunun tahmin edildiği 2015 yılından bu yana istikrarlı bir şekilde arttığına dikkat çekti. uterres, “1,5 derece sınırını canlı tutmak için küresel emisyonların 2030’a kadar her yıl yüzde dokuz düşmesi gerekiyor” dedi. Ancak zirve resmi olarak kıyıya ulaşmış değil, bireysel yıllar yerine onlarca yıllık bir süre üzerinden ölçülüyor. Dünya, Dubai’deki son COP28 görüşmelerinde fosil yakıtların aşamalı olarak durdurulması konusunda anlaşsa da emisyonlarda bir düşüş yakın zamanda görünmüyor.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir