Fosil yakıtlardan kaynaklanan küresel karbon emisyonları rekor seviyeye ulaşacak. Analizler, tahmin edilen ısınma oranının son iki yılda iyileşmediğini gösteriyor. Fosil yakıtlardan kaynaklanan küresel karbon emisyonları, uzmanların öngörülen ısınma oranının son iki yılda iyileşmediği konusunda uyarmasıyla 2023’te yeniden rekor seviyelere ulaştı.
Küresel Karbon Projesi tarafından hazırlanan bir rapora göre, dünya 2023’te 2022’ye kıyasla daha fazla kömür, petrol ve gaz yakacak ve emisyonların zorunlu olduğu bir dönemde atmosfere yüzde 1,1 daha fazla gezegeni ısıtan karbondioksit pompalayacak. Aşırı hava koşullarının daha şiddetli hale gelmesini önlemek için hızla düşüyor. Bu bulgu, dünya liderlerinin kaygı verici COP28 iklim zirvesi için Dubai’de buluşmasıyla ortaya çıktı Yayınlanan ayrı bir raporda İklim Eylemi Takipçisi (CAT), gelecekteki ısınmaya ilişkin tahminlerini iki yıl önce Glasgow’daki bir konferansta yaptığı tahminlerin biraz üzerine çıkardı.
Fosil yakıt kaynaklı emisyon artışı önlenemiyor
Climate Analytics analisti ve CAT raporunun baş yazarı Claire Stockwell: “Glasgow’dan iki yıl sonra raporumuz neredeyse aynı. Dünya çapındaki ekstrem olayların harekete geçmeyi tetikleyeceğini düşünebilirsiniz, ancak hükümetler bu durumdan habersiz görünüyor. Bir şekilde su üzerinde yürümenin, etkilerin seli ile başa çıkacağını düşünüyor” dedi.
Karbon atmosferi tıkayıp güneş ışığını hapsedip gezegeni kavururken, iklim insan yaşamına daha da düşman hale geliyor. Küresel Karbon Projesi, CO2 emisyonlarındaki artışın son on yılda önemli ölçüde yavaşladığını, ancak salınan miktarın her yıl artmaya devam ettiğini ortaya çıkardı. 2023 yılında toplam CO2 emisyonlarının 40,9 gigaton gibi rekor bir seviyeye ulaşacağı öngörülüyordu.
120’den fazla bilim insanından oluşan uluslararası ekip, eğer dünya bu oranda CO2 salmaya devam ederse , küresel ısınmayı sanayi öncesi dönemin 1,5°C (2,7°F) üzerinde tutma şansının yarısı kadar bir oranda kalan karbon bütçesini tüketeceğini buldu. Sadece yedi yılda sıcaklıklar arttı. Bilim insanları, 15 yıl içinde 1,7C için ayrılan bütçenin de tükeneceğini tahmin ediyor.
Araştırmacılar emisyonlarda büyük bölgesel farklılıklar olduğunu bildirdi. Fosil yakıt emisyonlarının bu yıl en büyük ve üçüncü en büyük kirleticiler olan Hindistan ve Çin’de artmasını, tarihin en büyük iki kirleticisi olan ABD ve AB’de ise düşmesini bekliyorlardı. Dünyanın geri kalanının emisyon ortalamasının da biraz düşmesi bekleniyordu.