Ford Otosan ve Mars Logistics, çevreci taşımacılık konusunda önemli bir yeniliğe imza atarak, Türkiye ile Romanya arasında demiryolu taşımacılığını temel alan yeni bir lojistik modeli geliştirdi. Bu yeni intermodal taşıma hattı sayesinde, Türkiye’den Romanya’ya üretim parçaları sevk edilirken, Romanya Craiova Fabrikası’nda üretilen araçlar demiryolu aracılığıyla Türkiye’ye ulaştırılacak. Bu sistem, lojistik süreçleri hem daha çevreci hale getirecek hem de karayolu taşımacılığına kıyasla %63 daha az emisyon salımı ile karbon ayak izini önemli ölçüde azaltacak. Aynı zamanda maliyetleri düşürerek verimliliği artıracak bu proje, Ford Otosan’ın sürdürülebilirlik hedefleriyle de örtüşüyor.
Ford Otosan ve Mars Logistics, karbonsuz taşımacılık projesine imza atıyor
Avrupa’nın ticari araç üretiminde lider konumda olan ve iki kıtada üretim gerçekleştirebilen Türkiye’nin tek otomotiv üreticisi olan Ford Otosan, Craiova fabrikasında yeni modellerin üretime alınmasının ardından, Mars Logistics iş birliğiyle lojistik maliyetlerini azaltacak bu öncü projeyi hayata geçirdi. İstanbul Halkalı ile Craiova arasında haftada dört sefer düzenlenecek olan demiryolu taşımacılığı sayesinde, yılda yaklaşık 12 bin aracın Türkiye’ye getirilmesi planlanıyor. Bunun yanı sıra, Türkiye’den Romanya’ya ihracatı yapılan üretim parçaları da bu çevreci sistemle taşınacak.
Ford Otosan’ın 2022 yılında Craiova Fabrikası’nı bünyesine katmasıyla birlikte, Avrupa’daki üretim ağını güçlendirme ve Türkiye-Romanya arasındaki ticari bağları kuvvetlendirme hedefi daha da ivme kazandı. Fabrikada üretilen modellerin çeşitlenmesiyle birlikte, Türkiye’den Romanya’ya yapılan parça ihracatında ciddi bir artış yaşanırken, bu yeni lojistik modeli de sürecin verimliliğini daha da artıracak.
Ford Otosan Lideri Güven Özyurt, sürdürülebilirlik ve operasyonel verimlilik açısından büyük önem taşıyan bu projenin, aynı zamanda şirketin rekabet gücünü de artıracağını belirterek, Craiova Fabrikası’nda üretilen Ford Puma ve Courier modellerinin bir kısmının bu yeni lojistik modeliyle Türkiye’ye getirileceğini ifade etti. Karayolu ve denizyolu taşımacılığına kıyasla maliyet avantajı sağlayan bu sistemin, çevresel sürdürülebilirliğe de katkıda bulunacağını vurgulayan Özyurt, yalnızca üretim süreçlerini değil, tüm tedarik zincirini de daha güçlü ve entegre hale getirmeye odaklandıklarını dile getirdi. Romanya’daki Türk tedarikçilerden parça tedarik ettiklerini, aynı zamanda Türkiye’deki 60’tan fazla tedarikçiyle iş birliği yaptıklarını belirten Özyurt, mühendislik ihracatıyla da bilgi ve teknoloji alanında küresel bir aktör olarak konumlandıklarını söyledi.
Mars Logistics Yönetim Kurulu Başkanı Garip Sahillioğlu ise Ford Otosan’la gerçekleştirilen iş birliğinin uzun süren fizibilite çalışmalarının sonucu olduğunu belirterek, Türkiye’de demiryolu taşımacılığı konusunda önemli adımlar attıklarını ifade etti. Ford Otosan’ın Romanya’daki ilk yatırımı olan Craiova Fabrikası için üretim parçalarını Türkiye’deki imalatçılardan toplayarak, Mars Logistics’in özmal vagonlarıyla Halkalı Tren Terminali’ne taşıdıklarını, buradan yola çıkan yüklerin ise Ford Otosan’ın Craiova’daki terminaline ulaştırıldığını açıkladı. Pars Demiryolu şirketine ait lokomotifler ile özel demiryolu taşımacılığı yapacaklarını belirten Sahillioğlu, lojistik süreçlerde verimliliği artırmayı ve çevreci taşımacılığı teşvik etmeyi amaçladıklarını dile getirdi. Yapılan bu yatırımların, demiryolu taşımacılığında sürdürülebilir çözümleri yaygınlaştırarak sektöre öncülük edeceğini sözlerine ekledi.