ABD’de federal güvenlik düzenleyicileri, Ford’un otonom sürüş destek sistemi BlueCruise’un yakın zamanda meydana gelen ve birden fazla kişinin ölümüne yol açan iki kaza sırasında aktif olduğunun tespit edilmesi üzerine soruşturma başlattı.
ABD Ulusal Karayolu Trafik Güvenliği İdaresi’nin Kusur Araştırma Ofisi (NHTSA – ODI) yaptığı açıklamada BlueCruise’un her iki kazada da aktif olduğunu doğruladı. Kazalardan biri Şubat ayında Teksas’ta, diğeri ise Nisan ayı başında Pennsylvania’da meydana geldi. Bunlar BlueCruise kullanımını içeren kazalardan kaynaklanan bilinen ilk ölümler.
İki kazayla ilgili soruşturma, şu anda Mustang Mach-E’de ve bazı Ford F-150’lerde (Lightning dahil), Explorers ve Expeditions’da bulunan BlueCruise üzerindeki baskıyı ve incelemeleri artırıyor. Ulusal Ulaşım Güvenliği Kurulu Teksas’taki kazayla ilgili bir soruşturma başlattı bile. Ford yaptığı açıklamada “soruşturmayı desteklemek için NHTSA ile birlikte çalıştığını” söyledi.
Yeni soruşturma, ODI’nin bugüne kadarki en yüksek profilli otonom sürüş ve sürücü destek soruşturmasını kapatmasından sadece birkaç gün sonra geldi. Güvenlik kurumu ilk olarak 2021 yılında, sürücüler Autopilot kullanırken Tesla’ların sabit acil durum araçlarına çarptığına dair çok sayıda raporun ardından Tesla’nın Autopilot’u hakkında bir soruşturma açmıştı. ODI geçen hafta soruşturmayı kapatırken “sürücülerin [Autopilot’un] çalışma yeteneklerine ilişkin beklentileri ile sistemin gerçek yetenekleri arasındaki kritik güvenlik açığına” vurgu yaparak otonom sürüş sisteminin “öngörülebilir kötüye kullanım ve önlenebilir kazalar” yarattığını tespit ettiğini açıklamıştı.
Ford otonom sürüş sistemi BlueCruise’i 2021’de duyurdu. Bu sistem yalnızca önceden haritalanmış otoyollarda kullanılabiliyor ve Ford bu sistemi, sistem aktifken sürücülerin gözlerinin hala yolda olup olmadığını kontrol eden kamera tabanlı bir sürücü izleme sistemi ile eşleştiriyor. Bunlar sistem üzerinde Tesla’nın Autopilot kullanımına koyduğu kısıtlamalardan çok daha sıkı kısıtlamaları temsil ediyor.
BlueCruise, Tüketici Raporları da dahil olmak üzere bazı testlerde ve sürüş deneyimlerinde yüksek puan almış olsa da, son kazalar ve sonuçta ortaya çıkan soruşturmalar, gelişmiş sürücü destek sistemlerinde bu şirketlerin bazılarının kabul etmek istediğinden daha temel bir sorun olabileceğini gösteriyor.
Öte yandan Mercedes-Benz geçtiğimiz hafta Seviye 3 otonom sürüş teknolojisine sahip araçları doğrudan ABD’li tüketicilere satan ilk otomobil üreticisi olurken, Tesla’nın sahibi Elon Musk ise otonom sürüş konusunda benimsemeyi artırabilmek için Çin’de çeşitli ziyaret ve temaslarda bulundu.