Global bir dünya vizyonunun en etkili silahı hiç kuşkusuz finansal teknolojiler (fintech) olacaktır. Döviz kurlarını, para birimleri arasındaki farkı ve sınırlar arası para transferindeki zahmeti ortadan kaldıran servisler, bir bakıma ülkeler arasındaki sınırları da deyim yerindeyse “seyreltiyor”. Hal böyle olunca, Çin’in bugüne kadar takındığı dışa kapalı tutum, finans çevreleri için Yuan’ın kıymetini artırıyor.
Ne var ki Çin’e bir finansal kuruluş olarak girmek kolay değil. Bugüne kadar en büyük sıkıntı, her ülkede olduğu gibi bankacılık lisansı almaktı. Bu lisans Çin’de People’s Bank of China tarafından veriliyor ve ağır şartlar barındırıyor. Örneğin bir şirketin lisans alabilmesi için 1 milyar yuan (yaklaşık olarak 450 milyon TL) parayı nakit olarak ülkede bulundurması gerekiyor.
İşi bir bakıma nakit parayı ortadan kaldırmak olan fintech girişimleri için böylesi bir kurala uymak oldukça zor. Buna karşın her fintech girişiminin gönlünde 8 trilyon doları aşan Çin’in yıllık kart işlemi hacmi yatıyor. Öyle ki, 2020 yılına geldiğimizde Çin’in ABD’yi geçerek dünyanın en büyük kartlı işlem pazarını oluşturması bekleniyor.
Visa ve MasterCard Çin’e girebilecek mi?
Kartlı işlem denince ilk akla gelen iki şirket, Visa ve MasterCard da bu nedenle Çin pazarına giriş yapabilmenin yollarını arıyor. Şu an Çin’de UnionPay kart piyasasının tekeli konumunda bulunuyor. Ancak Dünya Ticaret Organizasyonu’nun, ABD’li şirketlerine Çin’de zorluk çıkarıldığı yönünde hükmedilmesi sonucu rekabete yeni bir boyut geliyor.
Bu durumun değişeceği yönündeki ilk sinyalleri ise Reuters’a konuşan bir Visa yetkilisi verdi. Habere göre Çin, Visa ve MasterCard gibi uluslararası ödeme şirketlerinin ülkede varlık gösterebilmesi için kanunlarda gerekli esnekliği gösterme kararı aldı.
Çin merkez bankasına lisans başvurusu yapan tüm şirketler, 90 günlük inceleme sürecini atlattıktan sonra lisansı alabilirlerse, bir yıl içinde operasyonlarını kurmaları gerekiyor. Visa yetkilileri “Yeni regülasyonları ve şartları değerlendiriyoruz ve lisansımızı almak için yakın zamanda resmi başvurumuzu yapmak için hazırlanıyoruz” ifadesini kullandı. Bakalım Visa ve MasterCard ile açılan Çin’in fintech kapıları, diğer girişimler için ne gibi fırsatlar sunacak?