Türkiye’de yapılan araştırmalar, gençlerde finansal okuryazarlık oranının günümüzde hala yeterli seviyeye ulaşmadığını gösteriyor. Finansal okuryazarlığa ve finansal erişime büyük önem veren Bankalararası Kart Merkezi (BKM), bu kapsamda yayınladığı “Geleceğe Yatırım” ve “Gençlerde Finansal Okuryazarlık Araştırması” isimli iki önemli çalışmayı kamuoyuyla paylaştı.
Finansal okuryazarlık daha güçlü bir Türkiye ekonomisi için oldukça önemli
Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler karşılaştırıldığında en çok göze çarpan farklardan birinin, gelişmiş ülkelerde finansal hizmetler sektörünün çok daha üstün bir yapıda olması ve bireylerin bu hizmetlerden yaygın şekilde yararlanması olduğunu vurgulayan BKM Genel Müdürü Dr. Soner Canko önemli noktalara parmak bastı.
Gençlerin yüzde 80’i ülke ekonomisini takip etmiyor
Dr. Fatoş Karahasan tarafından Türkiye’nin Ödeme Yöntemi TROY’un katkılarıyla hazırlanan ve Sia Insight’ın araştırma desteğiyle hazırlanan, Türkiye’deki 15-24 yaş arası 2 bin gençle gerçekleştirilen Gençlerde Finansal Okuryazarlık Araştırması’nda yer alan ilgi çekici başlıklar şöyle:
• Her iki gençten biri para harcama ve para yönetiminde başarılı olduğunu düşünüyor. Ancak:
o Gençlerin yüzde 83’ü harcama planı yapma alışkanlığına sahip değil.
o Gençlerin yüzde 87’sinin düzenli para biriktirme alışkanlığı yok.
o Gençlerin yüzde 80’i ülke ekonomisini takip etmiyor.
o Gençlerin yüzde 84’ü para ve finansal konularda bilgi sahibi değil. Dört gençten üçü enflasyon kelimesinin anlamını bilmiyor.
Harcamalarımızı kontrol altında tutmanın ilk anahtarı: Banka kartları
Attila Köksal ve Hakan Osmanoğlu tarafından kalem alınan Geleceğe Yatırım kitabında ise gençlerin tasarruflarını yatırıma dönüştürmek için finansal sistemin içine dahil olmaları gerektiğine dikkat çekiliyor. Attila Köksal, araştırmanın ortaya koyduğu bilgiler ışığında gençlerin atması gereken ilk adımın bir banka hesabı açmak olduğunu kaydetti.