Techinside Google News
Techinside Google News

Felaketleri önceden modellemek mümkün!

SAMPAŞ Holding Yönetim Kurulu Başkanı Şekip Karakaya ile Akıllı şehirleri, Akıllı Şehir Girişim Sermayesi Fonunu, girişimciliği ve dijitalleşmeyi konuştuk
- Advertisement -

Birleşmiş Milletler’in tahminlerine göre günümüzde dünya nüfusunun yüzde 55’inden fazlası şehirlerde yaşıyor. Bu da yaklaşık 4,5 milyar insan anlamına geliyor. 2050 yılında dünyadaki kentsel nüfusun 6,6 milyarı aşacağı tahmin ediliyor. Şehirleşen nüfus ve buna bağlı olarak şehirleşme hızı giderek artıyor.

Giderek artan şehirli nüfus ile birlikte, boyutlarına göre binlerce, yüzbinlerce ya da milyonlarca insanın temel ihtiyaçlarını karşıladıkları yerleşim birimleri olan şehirler, daha önce karşılaşmadıkları karmaşıklıkta sorunlarla yüzleşebiliyor. Yeni nesil teknolojiler, yenilikçi ekonomi yaklaşımları ve iklim değişikliği nedeniyle etkisini her geçen gün daha fazla gözlemlediğimiz doğal afetler ışığında milyonlarca insanın barınma, beslenme, çalışma, ulaşım gibi hak ve ihtiyaçlarının verimli bir şekilde yönetilmesi için yenilikçi şehir yaklaşımlarına ihtiyaç duyuluyor.

Türkiye’de Akıllı Şehirler kavramının öncüsü olarak konumlanan SAMPAŞ, “Bilişim yalnızca bir ticari faaliyet değil, aynı zamanda toplumsal sorumluluktur” diyor, akıllı ve sürdürülebilir şehirler için tüm paydaşlarımızla işbirliği içerisinde çalışıyor, toplumsal farkındalığı artırmaya odaklanıyor.

Uzun yıllara dayalı Ar-Ge çalışmaları sonucunda ortaya koydukları “Dijital İkiz” teknolojisi, kentlerin bire bir dijital ikizlerini oluşturarak yerel yönetimlere kent ve ilçe yönetimini tek bir kontrol odasından gerçekleştirme imkânı sunuyor. IoT, makine öğrenimi ve yapay zekâ gibi teknolojilerle donatılmış olan bu bütünleşik konsept ile şehirlerden toplanan anlık veriler kısa, orta ve uzun vadeli olarak simüle edilebiliyor, meteoroloji olaylarından doğal afetlere, asayiş olaylarından kentsel hareketliliği genişleten yeni yolların yapımına kadar uzun vadeli ve yüksek yoğunluklu pek çok senaryonun etkilerini gerçeğe en yakın oranda ölçebilme kolaylığı sağlıyor.

Dijital ikiz

Dijital ikizi; büyük veri, yapay zeka, IOT, 5G ve AR/VR teknolojileri kullanılarak bir şehrin ya da belirlenen bir alanın sanal bir modelinin oluşturulması olarak tanımlayabiliriz. Dijital ikiz ile fiziksel alan sanal bir model olarak sunuluyor, kullanıcı girişi sağlayarak gerçek zamanlı verilerin güncel kalması sağlanıyor.  

Şehrin sanal olarak modelini oluşturduktan sonra şehrin dijital sinir sistemini 7 gün 24 saat kesintisiz olarak kontrol etmek ve elektrik, su, ulaşım, güvenlik, atık yönetimi, tarım, itfaiye, imar, planlama, afet yönetimi gibi alanlarda yönetimini sağlamak mümkün.

SAMPAŞ Holding, Akıllı Şehir Sertifikasyonu konusunda yetkili bir iş ortağı

Akıllı şehir konseptinin toplamda sekize varan adımının tamamını tasarlayabilen, uygulayabilen ve danışmanlığıyla yönetimine yardımcı olan SAMPAŞ Holding, ISO 37120 olarak da bilinen Akıllı Şehir Sertifikasyonu konusunda da yetkili bir iş ortağı. Bu sertifikasyonla yalnızca akıllı şehirleri değil, akıllı ilçelerin, akıllı organize sanayi bölgelerinin ve akıllı kampüslerin de bulunduğu bir geleceği bugünden sunuyor. Şehirleşmenin tüm bileşenlerini düşünen uygulamalar geliştirmek adına yerel yönetimlerin yetkin, güvenilir ve stratejik bir iş ortağı olarak çalışıyor.

Akıllı Şehir Sertifikasyonu

Akıllı Şehir Yatırım Fonu ile yenilikçi girişimler destekleniyor

Akıllı şehir, ortak aklın ve yenilikçi girişimlerin işbirliğiyle gelişen, hayata geçirilen bir kavram. Bu doğrultuda SAMPAŞ, yenilikçi teknolojileri akıllı şehir yaklaşımının hizmetine sunan girişimlere destek veriyor. Akıllı Şehir Yatırım Fonu 100 milyon TL’lik fon büyüklüğü hedefiyle yenilikçi girişimleri destekliyor.

Birçok kurum ve kuruluş akıllı kent kapsamında pek çok proje hayata geçiriyor. Bu projeler, dikey çözümler olarak karşımıza çıkıyor. Ne var ki, genelde bunlar arasında bir entegrasyon bulunmadığı için ortak bir veri modeli oluşturulmamış durumda. SAMPAŞ

Holding akıllı kent çözümlerinde mutlaka entegrasyon ve ortak veri modeli temel alınarak projelerini yürütüyor. Daha sonra bu bilgileri açık veri haline getirilerek Akıllı Kent Platformunda yönetimini sağlıyor.

Akıllı şehir pazarı öngörüleri

Türkiye’yi dünya pazar payının yüzde 1’i olarak ele alabiliriz. Bizim kendi hesaplarımızla çıkardığımız rakam 325 belediye için 350+ milyon USD idi. Akıllı Şehirlerde dünya pazarının 2027 yılında 1 trilyon USD’yi geçeceği tahmin ediliyor.

Türkiye’de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bünyesinde bir akıllı şehirler bölümü kuruldu. Üniversitelerde akademik olarak Akıllı Şehir Merkezleri oluşturuldu. Akıllı Şehirler lisans, lisansüstü ve doktora çalışmalarına konu olmaya başladı.

Belediyeler yönettikleri şehrin akıllı şehir unsurlarını taşıyacağını söylemeye başladılar ve bu başlık altında projeler geliştiriyorlar. Ayrıca, iklim değişikliği nedeni ile ortaya çıkan felaketler nedeniyle akıllı uygulamalara daha büyük gereksinim duyulmaya başlandı ve bunun giderek artacağı görülüyor. Türkiye ve Türkiye gibi ülkelerde yanlış şehirleşmelerin büyük toplumsal faaliyetlere yol açtığı görüldükten sonra, altyapı ve üstyapı çalışmalarında daha dikkatli olunacağı vurgulanıyor.

Şu anda dünyada geçerli olan, 19 ana indikatör ve 145 destekleyici indikatör ile tarif edilen ISO37120 ‘Akıllı Şehir Sertifikasyon sürecinin kısa bir zaman sonra Türkiye’de de geçerli hale gelmesi bekleniyor.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir