2015 sonunda ABD’nin San Bernardino şehrinde yaşanan terör saldırısı sonrası saldırganın üzerinde ele geçirilen iPhone’un ekran şifresinin kırılması Apple ve FBI arasında büyük bir kavgaya neden olmuştu.
FBI, Apple’ın şifreyi kırması için mahkemeden emir çıkarmış ancak Apple başkanı Tim Cook kameralar önüne çıkarak, Apple’ın böyle bir yeteneği olmadığını, mahkeme kararını uygulamalarının mümkün olmadığını anlatmıştı.
Telefonun şifresinin kırılması konusu uzun süre tüm dünyada mahremiyet tartışmalarının yaşanmasına neden olmuş sonunda ise FBI artık Apple’a ihtiyacı kalmadığını duyurarak telefonun şifresini çözdüğünü açıklamıştı.
900 bin doları olan istediği şifreyi çözer
Şimdi ABD’li Demokrat Parti Senatörü Dianne Feinstein, FBI’ın hacker gruplarına 900 bin dolar ödeyerek satın aldığı hacking araçları sayesinde Apple telefonunun şifresini kırdığını açıkladı. Bu da, Apple’ın kırılamaz diyerek övündüğü iOS sitemini hacker’ların kolayca kırabildiği gerçeğini gün yüzüne çıkardı.
FBI, bu bilginin açıklanmamasını istese de senatörün ulusal güvenlik konusunda önemli bir açık oluşturduğunu düşünerek konuyu medyaya götürdüğü anlaşılıyor. ABD’deki çoğu politikacıya göre, iOS gibi işletim sistemlerinin hackerlar tarafından kırılabiliyor olması, yabancı devletlerin kritik noktalarda görev yapan bürokrat ve askerlerin telefonlarına, yazışmalarına ulaşabilmesi anlamına geliyor.
FBI konu hakkında açıklama yapmazken senatör de FBI’ın söz konusu hack yazlımını kimden aldığını açıklamadı ancak aynı hacker grubunun iOS’u kıracak yazılımları Rusya’ya, Almanya’ya, Çin’e, Kuzey Kore’ye veya başka yabancı ülkelere satabilme olasılığı ülkenin güvenlik kurumlarında endişe uyandırıyor.