Aralık ayında ABD, San Bernardino’da 14 kişinin ölümü, 22 kişinin yaralanması ile sonuçlanan terörist saldırının ardından ele geçirilen şüphelinin iPhone telefonu ABD’nin gündemine oturdu.
FBI, telefonda şüphelinin suçunu kanıtlayacak bilgiler olduğunu öne sürerken, telefon şifreli olduğu için FBI içindeki verilere ulaşamıyor. Öte yandan, saldırgan eylemi IŞID adına gerçekleştirdiğini itiraf etmiş bile olsa, telefonun mülkiyeti saldırganın çalıştığı şirkete ait olduğu için, mahkemede yaşanan tartışmalar, telefonun şifresinin kırılması emrinin çıkmasını geciktirdi.
Yine de bugün gün içinde, mahkeme Apple’a, şifrenin kırılması için FBI’a yardım etmesi “emrini” gönderdi. Ancak Apple’ın CEO’su Tim Cook basının karşısına geçerek bu mahkeme emri hakkında çok önemi bir açıklama yaptı.
Tim Cook, devletin kendilerinden “sahip olmadıkları ve yaratmak da istemedikleri” bir yöntem kullanmalarını istediğini vurguladı. Tim Cook’a göre Apple, iOS işletim sistemi içinde herhangi bir kişinin telefonuna gizlice ulaşmayı sağlayacak bir arka kapı bulunmuyor. FBI ise, bu arka kapıyı yaratmaları için Apple’a baskıda bulunuyor. Ancak Tim Cook bugün açıklamasında, iOS içine böyle bir aka kapı yaratmalarının çok tehlikeli olduğunu ve bunu yapmak istemediklerinin altını çizdi.
Apple iOS 8’den beri, kilitlenmiş iPhone’lara her türlü erişimi kaldırmış bulunuyor. ABD’deki Prism skandalından en fazla etkilenen şirketlerden biri olan Apple, bir daha devletin gizlice Apple müşterilerine ulaşmayacağını garantilemek için iOS 8’de güvenlik önlemlerini, kendisinin bile kıramayacağı şekilde dizayn etmişti. Dolayısıyla, bir kullanıcı iPhone’nunu şifreleyerek kilitlediğinde artık içindeki verilere erişmek imkansız oluyor.