Aldatmanın giderek daha karmaşık biçimlerini güçlendiren sentetik medyadaki gelişmeler sayesinde ekranlarımıza hızla yayılan yapay zeka kaynaklı rezilliği görmek için; Martin Lewis‘in, Elon Musk tarafından desteklenen bir yatırım fırsatını açıkça sattığı bu klibe bakın.
Tabii ki bu görüntüler, yapay zeka tarafından oluşturulmuş bir deepfake ve yatırım fırsatı; Lewis veya Musk’ın herhangi bir desteği söz konusu değil. Ayrıca, bu ikili; üçüncü taraf ürünlerini veya hizmetlerini desteklemek için asla reklamlarda görünmemeye özen gösteriyor ama bu, dolandırıcıların onları tekrar tekrar kötüye kullanmasını engellemiyor.
Lewis, deepfake videosu hakkında “Bu, şu anda Facebook’ta dolaşıyor.” dedi. “Bildiğim kadarıyla bu, gördüğümüz ilk derin sahte dolandırıcılık reklamı. Bu kesinlikle bende ilk olay. Bu kesinlikle ürkütücü bir gelişme. Bu, teknolojinin henüz sadece erken aşamalarıdır. Ve sadece daha iyi olacaklar.” “Bu konuda içgüdüsel olarak kızgınım.” diye ekledi. “İnsanlar yıllardır dolandırıcılık reklamlarının uygun şekilde düzenlenmesi için kampanya yürüttüğümü bilecekler.”
Lewis; Facebook, işleyişinde bazı değişiklikler yapmayı kabul ettikten sonra 2019’da Facebook’a karşı açtığı karalama davasını sonuçlandırdı ve Birleşik Krallık kullanıcılarına şüpheli reklamları bildirmelerini kolaylaştırmak için bir reklam şikayet düğmesi sunacağını söyledi. Ayrıca, bir vatandaş dolandırıcılığı tavsiye hizmetinin kurulmasına yardımcı olmak için 3 milyon £ değerinde fon sağlama taahhüdünde bulundu.
Ama tabii ki bu, İngilizlerin dolandırıcılara rutin olarak kaybettiği para okyanusunda bir damla. (Geçen yıl İngiltere’deki tüketicilere ve işletmelere dolandırıcılık ve finansal dolandırıcılıktan kaynaklanan kayıplar 1,3 milyar sterlin rekor seviyeye ulaştı.)
Lewis, dolandırıcılar tarafından doğrudan isimlendirilip utandırılırken aynı zamanda dolandırıcı reklam sorununu çözmediği için Birleşik Krallık hükümetine kızgın.
GMB ile yaptığı röportajda, çevrimiçi reklamlarla ilgili iki istişarenin ardından hükümetin yanıt vermemesine dikkat çekti. Çevrimiçi Güvenlik Yasa Tasarısı, Lewis gibilerinin kampanyasını takiben geçen yıl dolandırıcılık reklamlarını kapsayacak şekilde genişletilirken, aynı zamanda yasa tasarısının parlamentodan geçmesiyle birlikte yasayı geçirmek için geçen sürenin uzunluğuna da saldırdı.
Lewis, “Sosyal medyada ve diğer Büyük Teknoloji reklam platformlarında, dolandırıcıların cezasız kalmasına izin veren mutlak bir vahşi batıya sahibiz.” diye uyardı ve ekledi: “İzleyen herkesin hatırlamasını istediğim şey, bu reklamlardan birini her gördüğünüzde büyük teknoloji firmalarının yüzde 100’ü bu reklamı tanıtmak için para alıyor. Ve bunlar savunmasız insanları ve savunmasız olmayan birçok insanın hayatını mahvediyor.”