Facebook’un hisseleri yakında beklenmedik şekilde yükselebilir. WhatsApp’ı satın alarak dünyanın en büyük anında mesajlaşma uygulamasına sahip olan Facebook, aynı zamanda dünyanın en büyük ikinci anında mesajlaşma uygulaması olan Facebook Messenger’ın da sahibi.
Ancak toplamda milyardan fazla kullanıcıya sahip olan WhatsApp veya Facebook Messenger üzerinden henüz önemli bir gelir elde etmeyi başaramayan Facebook’un yeni planı, bu durumu değiştirebilir.
Facebook’un yeni duyurusuna göre, Facebook Messenger üzerinde “ulaşım” isimli yeni bir sekmenin testlerini yapıyor. Bu ulaşım sekmesi ise kullanıcıların Facebook Messenger’dan çıkmasına gerek kalmadan, bulundukları lokasyona taksi çağırmalarını sağlayacak.
Facebook, ulaşım sekmesi içinde şimdilik Uber ile çalışacağını açıkladı ancak başka mobil taksi uygulamaları da anlaşmalara bağlı olarak Facebook Messenger’da yer alabilecek. Elbette bu “anlaşmanın” komisyon oranı olduğunu tahmin edebilirsiniz. Ulaşım sekmesi sayesinde Facebook artık kullanıcılarının çağırdığı taksilere ödediği ücretlerden komisyon alarak Messenger uygulamasının para kazanmasını sağlayacak.
Milyar dolarlık pazar
Eğer bu geliri küçümsemeyi planlıyorsanız, öncelikle Uber’in bir yıllık kazancının boyutuna bakmanızı tavsiye ederim. Uber’in 2015 için net gelirinin 1,5 milyar dolar ile 2 milyar dolar arasında olması bekleniyor. Önümüzdeki iki sene içinde ise Uber’in 10 milyar dolar seviyesinde kazanç sağlaması hesaplanıyor. Sürücüsüz otomobil teknolojilerinin gelişmesi ve şoförlerin maaşlarının denklemden çıkmasıyla bu kazancın katlanarak büyümesi söz konusu.
Şimdi, Facebook Messenger’ın ve büyük olasılıkla yakın gelecekte WhatsApp’ın, Uber gibi bol kazançlı taksi uygulamalarına müşteri yollayarak bu milyar dolarlardan komisyon almaya başlaması, milyarlarca dolarlık mobil taksi uygulamaları pazarına ortak olması anlamına gelecek. Dolayısıyla, birkaç sene içinde Facebook’un bütçesinde mesajlaşma uygulamalarından gelen milyar doları da görürsek şaşırmayalım.
Türkiye’de ise şimdilik Uber benzeri uygulamalar çok yaygın kullanılmıyor olsa da, çok yaygın kullanılan Facebook Messenger ve WhatsApp’ın yönlendirmesiyle, büyük kitleler mobil taksi uygulamalarını tercih etmeye başlayabilir. Kredi kartı bilgilerinizi verdiğiniz Facebook’un, sizin için taksicinin hesabına parayı gönderdiği, bozuk para çıktı mı, çıkmadı mı tartışmalarının son bulduğu, mobil cihazlar ve navigasyon imkanı sayesinde taksi bulmanın/çağırmanın çok daha kolay olacağı bu yeni dönemi Türk kullanıcılarının da çok seveceğini tahmin etmek zor değil. Özellikle büyük şehirlerde, toplantılara yetişmek için sürekli taksi çağırmak durumunda olan profesyonellerin, kaldırımlarda taksi çevirmek için ter dökmek yerine, Messenger üzerinden bir tuşa basarak bulundukları noktaya taksi çağırabilecek olmaları, karşı konulamaz bir hizmet olmaz mı?