Techinside Google News
Techinside Google News

Facebook’taki sahte haber sorununa gazeteciler el attı

Facebook'un sahte haber problemi, dünya siyasetini etkileyen büyük bir probleme dönüştü ve Facebook sonunda uzman gazetecilerden destek almak zorunda olduğunu kabullendi.
- Advertisement -

Trump’ın beklenmedik şekilde seçim kazanmasının ardında, Facebook’taki sahte haberlerden etkilenen seçmenlerin olduğunu düşünen Hillary Clinton ve ABD Demokrat Parti, Facebook’a ağır eleştiriler yöneltirken, Zuckerberg de sorunu çözmek için sürekli yeni çalışmaları gündeme getiriyor.

Facebook sadece birkaç gün önce, kullanıcıların haberlerin doğruluğunu oylamasına yönelik bir güncellemeyi yayına almıştı.

Uzman gazeteciler haberlerin doğruluğunu kontrol edecek

Sosyal medya devi şimdiyse, uzman gazetecilerden oluşan Poynter Ağı ile işbirliği yapacağını duyurdu. Poynter, internetteki haberlerin doğruluğunu kontrol eden ve sağlama yapan bir deneyimli bir gazetecilik ağı olarak tanınıyor.

Zuckerberg, kullanıcıların oylama sonuçları ile Poynter ağındaki sonuçları birleştirerek, sahte haber şüphesi doğuran haberler hakkında kullanıcıları haberdar edecek ve bu haberleri paylaşmaya kalkan kullanıcıları, “sahte haber paylaşıyor olabileceğine” dair uyarı ile haberin doğruluğunu kontrol etmeye davet edecek.

Zuckerberg’ün son çözümü, internette haber üretmenin ve paylaşmanın, “çocuk oyuncağı” olmadığını gösteren önemli bir delil. ABD’de sonra Avrupa’da da şimdi devlet kurumları, siber güvenlik uzmanları ve politik liderler, Facebook’un seçmenleri yanıltma potansiyeli nedeniyle bir ülkenin kaderini değiştirebilecek tehlikeli bir silah olabileceğini vurguluyorlar.

Merkel tüm Avrupa’yı Facebook konusunda uyardı

Almanya Başbakanı Merkel, önümüzdeki dönemde Almanya’da yaşanacak seçimlerde Facebook’un yabancı ajanlar tarafından üretilen sahte haberlerle Almanya’daki seçimleri etkilemek için kullanılacağına dair şüphelerini açık açık dile getirmiş ve bunu engellemek için seçim döneminde Facebook’a erişimin yasaklanmasının da tartışılabileceğini vurgulamıştı. Almanya’da zaten çok sevilmeyen Facebook’un seçim döneminde yasaklanması hiç sürpriz olmayacak.

Ancak asıl sürpriz, diğer Avrupa ülkelerinin de seçimleri manüple etme potansiyeli nedeniyle Facebook’a farklı gözle bakmaya başlaması oldu.

Öyle görünüyor ki, internette herkesin haber yazıp serbestçe yayınlayabilmesine hoşgörüyle bakılan dönemin sonuna geliyoruz. Politika yapıcıların yakın dönemde, internette haber yayınlanmasına dair önemli regulasyonları hayata geçirmesi kaçınılmaz gibi görünüyor. Özellikle batı toplumlarında, ciddi online haber organizasyonları ve gazeteciler ile sahte haber üreterek “tık” kazanmak ve reklam satmak hedefiyle uydurulmuş pazarlama amaçlı web servislerinin ayrımını yapmak için özel bazı işaretlerin ortaya çıkması hiç şaşırtıcı olmayacak.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir